Dostupni linkovi

Francuska povukla ambasadora iz Rima


Mateo Salvini, jedan od italijanskih vicepremijera koji kritikuje zvanični Pariz

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je povuklo ambasadora u Rimu nakon, kako je navelo, neosnovanih i ponovljenih napada italijanskih političara poslednjih meseci, zatraživši od njih da ponovo zauzmu prijateljskiji stav.

“Francuska je nekoliko mesesi meta ponovljenih, neosnovanih napada i nečuvenih izjava”, navodi njeno Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da je reč o postupcima bez presedana još od Drugog svetskog rata. “Jedno je kada postoje neslaganja, ali manipulisanje odnosima za izborne ciljeve je nešto drugo”, ističe zvanični Pariz.

Dva italijanska vicepremijera – Mateo Salvini iz desničarske Lige i Luiđi Di Majo iz populističkog pokreta Pet zvezdica – kritikovali su predsednika Francuske Emanuela Makrona u vezi sa nizom gorućih pitanja.

Takođe, Di Majo se sastao sa predstavnicima “žutih prsluka” koji protestuju poslednjih meseci u Francuskoj, nakon čega je naveo na društvenim mrežama da je "vetar promena prešao Alpe". To je u Parizu protumačeno kao mešanje u njegove unutrašnje poslove.

“Svi ovi potezi stvaraju ozbiljnu situaciju i postavlja se pitanje namera italjinaske vlade prema Francuskoj”, zaključuje Ministarstvo inostranih poslova.

Istovremeno, Mateo Salvini je rekao Vlada Italije ne želi narušene odnose sa Francuskom, dodajući da bi se rado sastao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom radi razgovora o aktuelnim tenzijama.

Komentarišući odluku Francuske da povuče ambasadora iz Italije, Salvini je rekao da želi da "resetuje" odnose sa Parizom, ali da Francuska mora da obrati pažnju na "fundamentalna" pitanja.

On je dodao da francuska policija treba da prestane da potiskuje migrante nazad u Italiju i da obustavi duge provjere na granici, koje blokiraju saobraćaj.

Pariz, takođe, mora da preda 15 italijanskih ljevičarskih militanata koji su se sklonili u Francusku u posljednjim decenijama, rekao je Salvini.


XS
SM
MD
LG