Dostupni linkovi

Brexit: Britanija i EU će raditi zajedno na pronalasku rješenja


Tereza Mej i Žan-Klod Junker, Brisel
Tereza Mej i Žan-Klod Junker, Brisel

Predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker rekao je tokom razgovora sa britanskom premijerkom Theresom May da Evropska unija neće ponovo pregovarati o sporazumu Brexita.

"Razgovori su vođeni u duhu zajedničkog rada kako bismo postigli planirani izlazak Velike Britanije iz EU", rekao je Margaritis Schinas tokom novinarske konferencije, dodavši da je Unija spremna raditi na pratećoj deklaraciji novih veza između EU i Britanije nakon Brexita.

Premijerka pokušava da dobije izmene dijela sporazuma koji se odnosi na takozvanu bezbednosnu mrežu (backstop) kojim se izbjegava tvrda granica između Irske i britanske pokrajine Severne Irske.

Juncker je rekao da je May predstavila više opcija kojima bi se riješila zabrinutost parlamenta o irskoj granici i "backstopu" te da su se dogovorili kako će njihovi timovi raditi zajedno na "pokušaju pronalaska novog puta".

May je, međutim, pozvala da se sam sporazum o povlačenju promijeni te je podsjetila Junckera da ju je britanski parlament ovlastio da traži "pravno obvezujuću promjenu uslova za zaštitu", prenosi AFP.

Britanski poslanici su odbili sporazum postignut između Londona i Brisela, tražeći izmjene tog dijela dogovora, ali je EU saopštila da novih pregovora ne može doći jer je postignut najbolji mogući dogovor.

Strahuje se da bi Britanija, čiji je zvanični izlazak iz EU zakazan za 29. mart mogla da ode iz Unije bez konačnog dogovora.

Britansku premijerku očekuju još sastanci sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem.

Predsjednik Evropske komisije Juncker i britanska premijerka May sastat će se ponovo krajem februara, dok će se pregovarači za Brexit, Michael Bariner ispred EU i Stephen Barclay ispred Britanije, sastati u ponedeljak u Strazburgu. ​

XS
SM
MD
LG