Dostupni linkovi

Haradinaj: Prekinuli smo sa UNMIK-om, korekcije granice neće biti


Premijer Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u sredu da je Kosovo prekinulo komunikaciju sa Misijom UN-a na Kosovu, UNMIK, i da stoga ne smatra da su pisma koja ova misija šalje UN-u odraz istine.

Ova izjava je usledila nakon što je Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ocenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 odsto na srpsku robu.

„Mi ne komuniciramo više sa njima. Ljudi UNMIK-a pišu ta pisma i šalju ih tamo. Ne smatram da je to odraz istine. Tenzije između Kosova i Srbije, ako baš hoćemo tako, stvorio je rat, nanesene štete i veliki bol, kao i nerešavanje odnosa jednim ugovorom o priznanju. Dok nema priznanja, normalno je da će biti i tenzija“, kazao je Haradinaj prilikom posete fabrici za preradu kompira u Pestovi, opština Vučitrn.

Haradinaj je takođe rekao da neće biti nikakve korekcije granice između Kosova i Srbije, te da je Kosovo spremno za jedan sporazum koji reguliše sve teme, a ne za sporazum čiji je cilj teritorija i granica.

Ova izjava usledila je dan nakon što je predsednik Kosova, Hašim Tači izjavio u Njujorku da će korekcija granice biti deo konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

On je ponovio da je Kosovo spremno za dijalog, ali bez uslovljavanja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG