Dostupni linkovi

Tusk: EU neće ponovo otvoriti sporazum, portparol May ga kritikuje


Theresa May i Donald Tusk, arhivski snimak
Theresa May i Donald Tusk, arhivski snimak

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u srijedu je rekao da se nada da će britanska premijerka Theresa May, doći u Brisel u četvrtak sa "realističnim sugestijama" o tome, kako da se pronađe izlaz iz ćorsoka sa Brexitom, budući da EU neće ponovo otvarati već utvrđeni sporazum o izlasku.

Tusk je na zajedničkoj press koferenciji sa irskim premijerom Leom Varadkarom nakon razgovora u Briselu, ponovio stav Evropske unije da zaštitna mjera "backstop" na irskoj granici u sporazumu o povlačenju, mora ostati.

"Ja sam se pitao kako to posebno mjesto u paklu izgleda, za one koji su promovisali Brexit, a da prethodno nijesu imali ni skicu plana kako da to sigurno izvedu" rekao je Tusk.

Varadkar je rekao da je sporazum o Brexitu, koji je pak odbacio britanski parlament, bio "najbolji mogući". On je rekao da je nedavna politička nestabilnost, samo još jedan dokaz zašto je "backstop" neophodan.

Portparol britanske premijerke Therese May je pak u rekaciji na stav predsjednika Evropskog savjeta upitao da li je Tuskov jezik o Brexitu od pomoći.

Naročito se osvrnuo na komentar o mjestu u paklu.

"Mislim da je pitanje za Donalda Tuska da razmislili da li je korištenje takvog jezika od koristi, i ja pretpostavljam da mu je bilo teško jutros budući da nije prihvatio niti jedno pitanje", poručio je portparol britanske premijerke, čije ime Reuters nije naveo.

"Prva stvar koju je Donald Tusk rekao je da je naš najvažniji zadatak da izbjegnemo situaciju da ne bude sporazuma. Sporazum koji je bio na stolu je odbačen sa 230 glasova poslanika u britanskom paralmentu, tako da ako hoćemo podršku poslanika ...jasno je da nešto mora da se mijenja", dodao je saradnik britanske premijerke.

Istovremeno je liderka Demokratske unionističke partije (DUP), sjevernoirske konzervativne desne stranke koja podržava manjinsku koaliciju Therese May, Arlene Foster je poručila da Brexit sporazum o irskoj granici i pitanje "backstopa" mora biti zamijenjen boljim rješenjem.

XS
SM
MD
LG