Dostupni linkovi

Francuska 'će obilježavati' genocid nad Armencima


Masovna grobnica sa tijelima Armenaca, 1915.
Masovna grobnica sa tijelima Armenaca, 1915.

Francuska će 24. travanj obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima počinjen tijekom Osmanlijskog carstva, odlučio je francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron).

On je tijekom večere Koordinacijskog vijeća armenskih organizacija u Francuskoj podsjetio da je Francuska jedna od prvih zemalja koje su osudile "ubilački lov" na armenski narod u Osmanlijskom carstvu.

Pitanje genocida nad Armencima pitanje je koje je izazivalo redovite sukobe između Turske i članica EU.

Francuska je zvanično priznala genocid 2001. godine.

Macron je istakao da je o ovoj odluci ranije obavijestio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (Redžep Tajip Erdoan), uz napomenu da želi održati otvoren dijalog s Turskom.

Turska prihvata da su mnogi Armenci ubijeni u Osmanlijskom carstvu tijekom Prvog svjetskog rata, ali negira genocid, podatke o broju žrtava, kao i to da su ubijanja bila organizirana i sustavna.

"Nismo suglasni u vezi s borbom protiv 'Islamske države', ljudskih prava i građanskih sloboda u Turskoj i o genocidu", izjavio je Macron.

Francuski predsjednik istakao je da postoje i pitanja o kojim su Francuska i Turska suglasne, kao što je potreba za političkom tranzicijom u Siriji, te istakao da je s Ankarom neophodan dijalog o tome.

XS
SM
MD
LG