Dostupni linkovi

Papa počeo povijesni posjet Abu Dhabiju


Papa Franjo u Emiratima
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Papa Franjo u Emiratima

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo danas je zvanično počeo povijesni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uz grandiozan doček - topovske plotune i prelet vojnih zrakoplova.

Papa, koji je sinoć doputovao u Abu Dhabi, danas je svečano dočekan ispred predsjedničke palače, uz marširajući orkestar i gajdaše.

Dolazak pape Franje u Abu Dhabi prvi je posjet jednog pape Arapskom poluotoku, tokom kojeg će papa nastojati okrenuti stranicu u odnosima kršćana i muslimana.

Njega je sinoć dočekao moćni princ Abu Dhabija šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan (Mohamed bin Zajed Al Nahjan), a dječak i djevojčica u tradicionalnoj emiratskoj nošnji uručili su mu cvijeće.

Papa i šeik Mohammed su se osmjehivali i pričali dok su išli terminalom na zračnoj luci.

Papa se pozdravio i s brojnim ministrima u vladi Abu Dhabija, kao i s lokalnim katoličkim i muslimanskim dužnosnicima.

Papa Franjo će u Abu Dhabiju sudjelovati na konferenciji o međuvjerskom dijalogu, u organizaciji inicijative posvećene borbi protiv vjerskog fanatizma i promoviranju umjerenog islama, navodi AP.

Papa Franjo je ranije u nedjelju pozvao na poštivanje dogovora o prekidu vatre u jemenskoj luci Hodeida, postignutog u prosincu, kako bi se osigurala dostava hrane i lijekova građanima Jemena, pogođenim teškom humanitarnom krizom.

Papa je uputio taj apel uoči puta za UAE, glavnog saveznika Saudijske Arabije koja u sukobu u Jemenu podržava vladu te zemlje i bombardira položaje šijitskih pobunjenika. Papa je time izbjegao uvrediti svoje domaćine tijekom posjeta regiji, navodi AP.

XS
SM
MD
LG