Dostupni linkovi

U Severnoj Mitrovici održan protest protiv aneksije


Protest ispred zgrade EULEX-a u Severnoj Mitrovici, 01.02.2019.

Ispred zgrade EULEX-a u Severnoj Mitrovici održan je protest protiv "aneksije Severne Mitrovice“.

Tri zvaničnika koja su građane pozvali na protest su rektor "Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici” Rade Grbić, student prorektor i odbornik Srpske liste u skupštini opštine Severna Mitrovica, Nemanja Biševac i direktor Kliničkog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović. Srpska lista podržala je današnje okupljanje.

„Ovo danas nije politički skup, ovo je danas naša borba za naše bolje sutra, našu decu, istakao je predsednik Srpske liste Goran Rakić. „Juče takse, danas aneksija ili u prevodu okupacija Kosovske Mitrovice, sutra Zvečana, prekosutra Leposavića, Zubinog Potoka. Sutra okupacija Trepče“.

Upitao je EU zašto ćuti, navodeći da u Južnoj Mitrovici danas ne živi nijedan Srbin. „To žele i sa nama da urade, da ujedine Mitrovicu i da nas sutra više ne bude ovde. Nećemo im to dozvoliti, nećemo im dozvoliti da oni upravljaju, ne našim gradom, oni žele da upravljaju našim životima“.

Naveo je da su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobili snažne garancije da će država Srbija i predsednik uvek biti tu.
Direktor Kliničko - bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je obraćajući se okupljenima, da se za sutra u Prištini priprema statut da se „albanizuje Trepča“.

„Da otmu Trepču, i da nam otmu sve mogućnosti za rad i život, to je jedna vrsta ekonomskog genocida „ kazao je.

Ivanović je naveo da su protesti koji se održavaju autentični, te da ih organizuju građani institucije Republike Srbije i da nisu organizovani sa kako je rekao „strane“ kao neki „ sponzorisani protesti. Ivanović je rekao da su ciljevi sutrašnjeg protesta u Mitrovici rušenje države Srbije.

„Kažu i sutra neki protest, neki recidiv treba da dođe i ovde, do Mitrovice. Pa biće ih malo, biće ih 300 puta manje, nego što nas ima, i to će valjda pokazati sve. A šta su njihovi ciljevi, šta hoće možda da sruše i da ruše našu državu, a destabilizacija naše države znači gubitak mogućnosti da opstanemo i ostanemo i da odbranimo naša nacionalna i suverena prava. Naši stavovi jesu i nacionalni, jesu politički utemeljeni, jesu državotvorni, jesu ozbiljni“ rekao je.

Protest u Severnoj Mitrovici
Protest u Severnoj Mitrovici

Zatražio je da se uhapšeni Srbi u slučaju Oliver Ivanović puste na slobodu, te da se skine poternica sa kako je rekao lažno optuženih, Milana Radojičića i pozvao Srbiju da razmotri uvođenje realnih, ekonomskih i drugih političkih sankcija (prem Kosovu prim.aut).

"Ako oni nastave sa ovim terorom zar ne možemo i mi njima da uvedemo sankcije, zar ne možemo da presipitamo i rešenje iz Rezolucije 12 44, pa da presipitamo i briselske sporazume i ako što je rekao Putin u skorašnjoj poseti, gde je srpska policija po Rezoluciji 1244", upitao je Ivanović.

Na protestu su govorili i rektor „Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici“ Rade Grbić, odbornik Srpske u SO Severna Mitrovica i student prorektor Nemanja Biševac, te rukovodilac proizvodnje u flotaciji Trepče, Nevenka Vukčević.

Okupljeni su nosili zastave Trepče i transparente „Srbija čuva svoje Srbe“,„Ne damo sever“, „Sever bastion srpske slobode“, „Protiv taksi i aneksije“. Ovo okupljanje završeno je protestnom šetnjom do mosta na Ibru.

Protest je organizovan nakon više od mesec dana svakodnevnih okupljanja protiv kako su isticali organizatori, taksi od 10 odsto na robu iz Srbije, a samo dan pred najavljenu protestnu šetnju #1od5miliona u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG