Dostupni linkovi

Trump: Bez dogovora ukoliko Kina ne otvori tržište


Dogovor sa Kinom o trgovini “biće neprihvatljiv” ukoliko ne otvori tržište ne samo za finansijske usluge već i robe iz američkog proizvodnog sektora i poljoprivrede, rekao je Donald Tramp.

On je izrazio optimizam oko razgovora na visokom nivou u Vašingtonu sa kineskom delegacijom. Međutim, po njegovim rečima, nikakav sporazum neće biti sklopljen dok se on ne sretne sa kineskim predsednikom Si Đingpingom.

Razgovori dve delegacije su počeli u sredu u cilju prevazilaženja razlika kada je reč kineskoj intelektualnoj svojini, dosadašnjoj praksi tehnoloških transfera, te popuštanja višemesečnog trgovinskog rata.

Očekuje se da Tramp razgovara sa potpredsednikom kineske vlade Liju Heom na kraju pregovora u četvrtak

“Razgovori protiču dobro sa dobrim namerama i u dobrom duhu. Nikakav sporazum neće biti postignut pre susreta sa mojim prijateljom predsednikom Sijem u skorašnjoj budućnosti da razgovaramo i dogovorimo se o nekim kompleksnijim pitanjima koja dugo traju”.

Kineski pregovarači su predložili samit sledećeg meseca.

Tramp je istakao da dve delegacije nastoje da kompletiraju sporazumu “ne ostavljajući nijedno nerešeno pitanje na stolu”.

Pregovori su počeli dva dana nakon što su SAD optužile kinesku telekomunikacionu kompaniju Hjuavej i njenog glavnog finansijskog direktora Meng Vanžu da su kršile američke sankcije prema Iranu.

Meng je uhapšena u Kanadu 1. decembra na zahtev Vašingtona. Međutim, ministar finansija Stiv Mnučin i ministar trgovine Vilbur Ros naglašavaju da ne postoji veza između trgovinskih razgovara i slučaja Hjuavej.

XS
SM
MD
LG