Dostupni linkovi

Dodik u četvrtak kod Vučića u Beogradu


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, juni 2018.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, juni 2018.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primit će u četvrtak (31. januar) u Beogradu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Bit će ovo Dodikov četvrti put za Beograd od 20. novembra, kada je stupio na dužnost u Predsjedništvu BiH, prenosi Klix.ba.

Sastanak dolazi dan nakon dvodnevne posjete Briselu trojice članova Predsjedništva BiH, ali i nakon zasjedanja Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u Sarajevu.

Dodik je nakon sastanaka u Briselu kazao da Evropska unija (EU) ne uvjetuje BiH pristupanjem NATO-u. Razgovaralo se i o formiranju vlasti, ali i drugim temama iz regiona poput Kosova, "gdje će BiH pratiti stav Srbije", najavio je Dodik.

Sve zemlje članice PIC-a osim Rusije, na zasjedanju u Sarajevu su osudile i retoriku Milorada Dodika o najavama otcjepljenja bh. entiteta Republika Srpska (RS).

"Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili, pak, zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma", saopćeno je iz PIC-a nakon sjednice koju je sazvao ruski ambasador u BiH Petar Ivancov povodom najave inicijative Stranske demokratske akcije (SDA) o preispitivanju imena entiteta RS.

Predsjedništvo BiH 'očekuje kandidatski status' u 2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG