Dostupni linkovi

Guaido tražio humanitarnu pomoć Brazila


Juan Guaido

Potpredsjednik Brazila, Hamilton Mourao izjavio je u srijedu da je samoproglašeni prijelazni predsjednik Venecuele, Juan Guaido tražio od Brazila humanitarnu asistenciju.

Mourao, koji je ranije ove sedmice obavljao i dužnost vršioca dužnosti predsjednika, dok je Jair Bolsonaro, bio na ranije planiranoj operaciji, takođe je rekao da je zabrinut za dva čilenska novinara koja su uhapšeni u Venecueli i koji još nijesu pušteni na slobodu, navodi Reuters.

Vrhovni sud Venecuele zabranio je Guaidu, da napusti zemlju i naredio da se zamrznu njegovi bankovni računi.

SAD i više od desetak latinoameričkih država, Kanada i Velika Britanija podržali su Guaida, koji je na čelu venecuelanskog Nacionalnog Kongresa - nakon što je sebe prošle srijede nazvao legitimnim prijelaznim predsednikom. Istovremeno, Maduro koji među svojim saveznicima ima Rusiju, ne pokazuje da je spreman da se odrekne vlasti.

Danas je međutim, njemački šef diplomatije Heiko Maas, popručio da osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro nema demokratski legitimitet, dodajući da je neophodno da se u toj zemlji održe slobodni i demokratski izbori.

"Da budem jasan: Nicolasu Maduru nedostaje bilo kakav demokratski legitimitet. On nije demokratski izabrani predsjednik Venecuele" rekao je Maas njemačkim poslanicima.

EU je zatražila ranije od Madura raspisivanje vanrednih izbora za osam dana ili će priznati Guaida za legitimnog privremenog predsjednika.

Maduro koji odbija raspisivanje izbora je optužio američko predsjednika Donalda Trumpa da je naredio njegovo ubistvo, dok je Rusija, njegov ključni podržavlac, pozvala na posredovanje u ovoj, sve dubljoj geopolitičkoj podjeli.

XS
SM
MD
LG