Dostupni linkovi

Demokratska partija Kosova traži odustajanje od korekcije granica


Kadri Veselji, lider DPK
Kadri Veselji, lider DPK

Vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) izrazila je zabrinutost zbog, kako navodi, izraženog nedostatka zajedničkog institucionalnog delovanja u državnom interesu.

Ova partija navodi da tako nešto šteti partnerstvu sa SAD-om i poziciji Kosova na međunarodnoj sceni.

"Demokratska partija Kosova zahteva da se odustane od jednostranog političkog pristupa i antagonizma koji vodi zemlju u političku krizu u vreme kada je zbog izazova sa kojima se suočava naša zemlja potrebno nacionalno jedinstvo", stoji u izjavi ove partije od srede.

Ova partija ukazuje da je Skupština Kosova najviša institucija i da ni jedna odluka nema vrednost bez odobrenja poslanika.

Ova partija zahteva i da se odustane od izjava o korekciji granica, ali i o pozivima za Međunarodnu konferenciju o Kosovu.

"Ova ideja sadrži realnu opasnost o ponovnom otvaranju konačnog statusa Kosova koji je okončan proglašenjem nezavisnosti Kosova 17. februara 2008, ali i rizik od uključenja Rusije u proces", stoji u izjavi.

Dodaje se da je Kosovo u dijalogu sa Srbijom, u cilju potpune normalizacije odnosa i recipročnog priznanja, kao i članstva u euroatlantske institucije.

Demokratska partija zahteva da se ujedine opozicione političke snage i preuzmu državne odgovornosti.

Demokratska partija Kosova je u vladajućoj koaliciji sa Alijansom za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja.

Predsednik ove partije Kadri Veselji prethodno je zatražio od Vlade Kosova da suspenduje taksu na robu iz Srbije i BiH, u cilju očuvanja partnerstva sa Sjedinjenim Državama, čemu se Haradinaj, ali i Ljimaj protive.

XS
SM
MD
LG