Dostupni linkovi

Trump: Razgovori u Avganistanu 'idu dobro'


Donald Trump
Donald Trump

Mirovni pregovori u Avganistanu idu dobro, rekao je američki predsjednik Donald Trump u srijedu nakon što su američki zvaničnici ranije ove sedmice rekli da je napravaljen značajan napredak u pregovorima o okončanju 17-godišnjeg rata u zemlji.

Pregovori "idu dobro" napisao je američki predsjednik na Twitteru. Kako navodi Reuters, nije se osvrnuo na mogućnost postizanja mirovnog sprazuma sa talibanima ili prisustvo američkih trupa u Avganistanu.

U ponedjeljak je specijalni američki izaslanik Zalmay Khalilzad rekao New York Times-u da su SAD i ova pobunjenička grupa skicirali nacrt eventulanog mirovnog sporazuma. Analitičari su pak rekli da nema naznaka da su se talibani saglasili sa američkim zahtjevima.

Portparol State Departmenta je ove sedmice rekao da su pregovori bili "pozitivni" ali da nikakav sporazum nije postignut.

Trumpova administracija se kreće ka povlačenju američkih trupa nakon što su godinama bili raspoređeni u toj zemlji. Jedan američki zvaničnik je rekao prošlog mjeseca, da Trump planira da povuče više od 5000 od 14.000 američkih trupa koje se nalaze u Avganistanu.

Ali Trumpov republikanac, lider većine u Senatu, Mitch McConnell u utorak je ponudio zakonsku legislativu čiji je cilj insistiranje da SAD zadrže trupe u Avganistanu, baš kao i u Siriji, iako je neizvjesno da li će biti odobren kao zakon.

Istovremeno se na Twitteru, Trump danas konfrontirao procjeni koju su šefovi njegovih bezbjednosnih službi juče iznijeli u Kogresu o prijetnji koju predstavlja "Islamska država" i nuklearna Sjeverna Koreja, a koje su, suprotne procjenama šefa američke države.

U seriji tweetova, Trump je napisao da će "Islamska država" uskoro biti uništena i da postoji "pristojna šansa za denuklearizaciju" Pjongjagna.

U utorak su, na saslušanju u Senatu, visoki zvaničnici američkih obavještanih službi imali potpuno suprotne stavove od Trumpa o prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja i još neke druge države i grupacije.

XS
SM
MD
LG