Dostupni linkovi

Predsedništvo BiH u prvoj službenoj poseti Briselu


Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, članovi Predsedništva BiH
Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, članovi Predsedništva BiH

Novi saziv tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine nalazi se u evropskoj prestonici u prvoj službenoj poseti nakon prošlogodišnjih izbora u zemlji.

Jedina tema razgovora sa ključnim akterima u evropskim institucijama biće proces evropskih integracija.

Predsedništvo BiH će ovog popodneva otpočeti zvaničnu posetu, razgovorom sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federicom Mogherini.

Nakon zajedničkog sastanaka, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), Mogherini će imati i odvojeni sastanak sa predsedavajućim Predsedništva, Miloradom Dodikom.

Za sutra je planirano da Predsedništvo BiH razgovara sa komesarom nadležnim za proširenje, Jahannesom Hahnom, i predsednikom evropskog Saveta, Donaldom Tuskom.

Prema rečima evropskih zvaničnika, glavne poruke koje će evropska strana preneti bosanskohercegovačkim političarima na svakom sastanku tiču se neophodnosti da se nastavi reformski proces i upozorenje da se stvari ne kreću u pozitivnom smeru.

"Upozorićemo ih da se već završava prvi mesec ove godine i svaki dan je gubitak za bosanskohercegovačku stranu. Takođe ćemo ponoviti da smo im rekli da bismo želeli da sa mišljenjem izađemo u prvoj polovini ove godine, ali nismo odredili datum. Stoga ćemo ponoviti da oni moraju ubrzati reforme, jer ne može neko izvana obaviti njihov posao", rekao je za RSE jedan evropski izvor.

Međutim, zanimljivo je da se ova poseta organizuje bez ijedne prilike da se kako gosti, tako domaćini obrate predstavnicima medija.

Prema dosadašnjoj praksi, kada se radi o sastanku ovako visokog nivoa, evropska strana uvek je organizovala pres-konferenciju.

"Učinili smo sve što smo mogli da bi organizovali susret sa medijima, ali je agenda razlog zašto ovo nije bilo moguće", rekla je portparolka Federike Mogherini, Maja Kocijančič, ne želeći da precizira čija agenda je bila prepreka da se organizuje pres-konferencija u toku zvanične posete Predsedništva BiH, koja će trajati puna dva dana.

XS
SM
MD
LG