Dostupni linkovi

EU pozvala na borbu protiv dezinformacija na internetu


Sjedište Evropske komisije
Sjedište Evropske komisije

Evropska unija pozvala je društvene medije da intenziviraju borbu protiv dezinformacija prije izbora na razini EU-a ovog proljeća.

Evropska komisija uputila je poziv kako bi bilo dobro da internetski akteri rade na ispunjavanju obećanja od prošle godine kako bi se uhvatili u koštac s lažnim vijestima na internetu.

Bilo je zabrinutosti da bi treće strane poput Rusije mogle pokušati utjecati na predstojeće ankete kako bi pojačale populističke, euroskeptične stranke.

"Moramo ići dalje i brže prije maja ", kada se izabire novi Evropski parlament, rekao je Julian King, povjerenik EU-a za sigurnosna pitanja.

U septembru su Facebook, Google, Mozilla i Twitter potpisali kodeks ponašanja kako bi se uhvatili u koštac sa lažnim vijestima na internetu.

To obvezuje tvrtke da označavaju političko oglašavanje, zatvaraju lažne račune i pomažu građanima da donose odluku utemeljenu na pravoj informaciji.

Facebook je 28. janura saopćio kako će krajem mart apokrenuti dodatne alate za "spriječavanje stranog uplitanja" na izborima za EU i "učiniti transparentnijim političko oglašavanje na Facebooku".

XS
SM
MD
LG