Dostupni linkovi

Nemačka ministarka: Nema prostora za nove pregovore o Bregzitu


Nemačka ministarka pravde Katarina Barli izjavila je danas da nema prostora za nove značajne pregovore o dogovoru o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Ona je rekla da EU može biti fleksibilna po pitanju datuma izlaska Velike Britanije, ali da London mora imati plan da bi odlaganje imalo smisla.

Nemačka ministarka, čiji je otac Britanac i dugo se zalagala za drugi referendum o Bregzitu, rekla je u intervjuu za radio SWR2 da je takvo izjašnjavanje "svakim danom sve verovatnije" s obzirom na politički haos u Velikoj Britaniji, prenosi Beta.

Britanski poslanici danas razmatraju šta dalje. Barli je rekla da će biti "teško" ako žele nove pregovore "zato što EU ne može davati nove ustupke Velikoj Britaniji po važnim tačkama".

Velika Britanija bi trebalo da izađe iz EU 29. marta. Barli je rekla da bi EU bila spremna na kompromis ali "ako uopšte nema plana šta bi trebalo da bude drugačije, onda odlaganje ima veoma malo smisla".

Britanska premijerka Tereza Mej je podržala predlog da se ponovo pregovara o delovima dogovora o Bregzitu s EU kako bi prevazišla protivljenje parlamenta.

Ministar za međunarodnu trgovinu Lajam Foks rekao je da vlada podržava amandman koji odbacuje takozvanu bekstop zaštitnu meru kojom bi Velika Britanija privremeno ostala u carinskoj uniji s EU kako bi se izbegla tvrda granica između Irske i Severne Irske. Njima se traže "alternativni aranžmani".

XS
SM
MD
LG