Dostupni linkovi

Britanski prodavci hrane traže sprečavanje Bregzita bez dogovora


Ilustrativna fotografija

Prodavci hrane u Velikoj Britaniji upozorili su poslanike na moguće povećanje cena i nestašice nekih proizvoda i pozvali ih da spreče takozvani tvrdi Bregit - izlazak te zemlje iz Evropske unije bez dogovora.

Pismo upućeno poslanicima potpisali su veliki trgovinski lanci i restorani brze hrane, navodeći da su "krajnje zabrinuti" zbog mogućeg poremećaja u lancu snabdevanja hranom, pošto gotovo trećina hrane koju Britanci jedu dolazi iz Evropske unije.

Pismo koje je uputila Britanska distributerska federacija (British Retail Consortium - BRC) potpisali su čelnici poznatih supermarketa kao što su Sejnsberiz (Sainsbury's) i Ezda (Asda), njihovi konkurenti Vejtrouz (Waitrose) i Marks end Spenser (Marks and Spencer), kao i uprava lanaca restorana brze hrane Mekdonalds (MDonald's) i Kej-Ef-Si (KFC).

U pismu se navodi da će lanac snabdevanja biti znatno narušen u slučaju Bregzita bez dogovora i da će doći do pritiska na cene hrane zbog većih troškova transporta, pada vrednosti britanske funte i carina.

"Očekujemo da će biti znatnih teškoća u održavanju raznovrsnog izbora, kvaliteta i roka trajanja hrane koju naši potrošači očekuju da nađu u našim prodavnicima", navodi se u pismu.

Supermarketi najviše strahuju kako će biti obezbeđeni sveži proizvodi koji se pretežno uvoze iz Evropske unije.

Velika Britanija uvozi oko 90 odsto zelene salate, 80 odsto paradajza i oko 70 odsto voća. Supermarketi navode da je nemogće držati sveže proizvode u magacinima.

Pismo je poslato dan uoči debate i glasanja u britanskom parlamentu o brojnim amandmanima kojima bi mogao biti sprečen izlazak Velike Britanije iz EU bez postignutog dogovora o budućim odnosima.

Više o ovoj temi:

XS
SM
MD
LG