Dostupni linkovi

Džaferović i Komšić: Brže do statusa kandidata za EU


Ilustrativna fotografija

Članovi državnog Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić iskazali su nadu da će BiH što prije dobiti status kandidata za članstvo u EU, jer bi to bilo ''dobro, mudro i pametno, ne samo za BiH nego i za cijeli region i EU''.

Šefik Džaferović je istakao da su odgovori na dodatna pitanja EK ''praktično završeni, te da odlaze s tom viješću u Brisel.''

"Očekujem da dobijemo one signale koji jedino mogu doći od Evropske unije. A to je, da se u BiH poštuje vladavina prava, a to je elementarni princip na kome je nastala i EU. Odgovori na dodatna pitanja su praktično finalizirani ovdje u BiH. Ostalo je da se prevedu na engleski jezik, rađeno je i tokom vikenda i da se obave neke tehničke stvari. BiH je dakle, praktično završila odgovore na ova dodatna pitanja, i mi idemo s tom viješću da je BiH praktično završila taj proces. Očekujemo, da što je moguće prije, tokom ove godine BiH dobije kandidatski status", naglasio je Šefik Džaferović.

Kandidatski status za BiH priželjkuje i Željko Komšić.

''Mi idemo sa porukom da bi bilo dobro, mudro i pametno ne samo za BiH nego i za zemlje EU da BiH dobije kandidatski status. Tačno je da mi nismo onakvi kakvim bi nas možda željeli vidjeti u Briselu ali bojimo se da svaki izgubljeni dan, mjesec i godina, jer idu izbori za Evropski parlament, treba se formirati nova evropska Komisija, i ta godina koju možemo da izgubimo može biti jako štetna ne po BiH nego i po cijelu regiju. I ta odluka koju mogu da donesu možda liči na tehničku odluku ali duboko je politička odluka".

Predsjedništvo BiH biće u posjeti Briselu 29. i 30.januara gdje će se susresti s njaviđim dužnosnicima EU.

XS
SM
MD
LG