Dostupni linkovi

Vučić: Moramo da gledamo i interese Albanaca


Borut Pahor (L) i Aleksandar Vučić (D)
Borut Pahor (L) i Aleksandar Vučić (D)

„Mi moramo da razumemo i albanske interese. Ja znam da niko ne voli ovu rečenicu da čuje, ali je suština da moramo da gledamo i tuđe interese i da pokušamo da postignemo kompromis“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je preneo da mu je u Davosu, na nedavnom Svetskom ekonomskom forumu, nemačka kancelarka Angela Merkel, pozivajući se na Maksa Vebera, rekla da je kompromis pobeda a ne poraz.

„Plašim se da smo mnogo daleko jer su nas svi svojim pričama, i Srbi i Albanci, a i pola sveta naročito sa Zapada, ubili ogovaranjem nečega što još nije ni postignuto. I naš prostor za bilo kakav razgovor i bilo kakav kompromis je toliko sužen i mali da ga je gotovo nemoguće postići. Jer su svi protiv njega i dok ga nisu videli, a alternativu nisu ponudili. “, izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije je ovo rekao na konferenciji za medije sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom nakon što su Pahora novinari upitali kako vidi moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine i kako gleda na moguću korekciju granica ili razgraničenje.

Pahor je odgovorio da se verovatno ne može isključiti neki uzajamni dogovor koji ide prema mirnom rešenju.

„Taj proces ne sme da donese kolateralnu štetu za druge države u regionu jer toga se najviše boje moje evropski lideri. To je vrlo hrabro razmišljanje, ja to ne bih odbacio, ali bio bih jako, jako oprezan pri tome“, rekao je Pahor.

„Srbija je na evropskom putu i nastaviće da održava dobre odnose sa Ruskom federacijom“, rekao je Vučić komentarišiću nedavnu izjavu slovenačkog ministra spoljnih

poslova Mira Cerara da bi Srbija trebalo da se izjasni o svom stavu o evropskoj orijentaciji.

„Srbija nema dve politike, ima jednu. To je politika srpskih interesa i srpske stolice, a naši interesi su da budemo na evropskom putu, da unapređujemo svoj razvoj, svoju ekonomiju. Ali politiku Srbije ne vodi niko sa strane, pa je ne vodi ni gospodin Cerar, i neće je voditi niko sa strane. Ali ja znam da je on naš prijatelj i da nije stvarno mislio, to mu se nešto tog jutra dogodilo“, rekao je Vučić.

Pahor je na to odgovorio da je slovenačka politika jedinstvena u svojoj podršci Srbiji na putu u EU i da Slovenija, kao prijatelj, sme ponekad da postavi pitanje kao što je to učinio šef diplomatije Miro Cerar. Pahor je naveo da se to u Beogradu treba razumeti u dobrom a ne u lošem kontekstu.

Cerar je smatrao da Beograd treba da razjasni svoje odnose sa Rusijom, nakon nedavne posete ruskog predsednika Vladimira Putina, jer se, kaže, članice EU pitaju šta se dešava u Srbiji, kad je reč o protestima u Beogradu i, s obzirom na Putinovu posetu - da li je Srbija i dalje ozbiljna po pitanju svoje evropske orijentacije.

XS
SM
MD
LG