Dostupni linkovi

Hrvatska: Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta


Spomenik žrtvama stradalim u koncentracionom logoru Jasenovac

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i predstavnici židovske zajednice u Hrvatskoj položili su povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta vijence uz skulpturu Mojsija na židovskom dijelu zagrebačkog groblja Mirogoj.

Ove se godine u obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta aktivnije uključila i Katolička crkva, postavljanjem 60-metarskog natpisa koji podsjeća na žrtve holokausta koji visi sa jednog od tornjeva zagrebačke katedrale, i organiziranjem molitveno-komemorativnog susreta koji su u tim povodom u četvrtak zajedno organizirali Zagrebačka nadbiskupija i Židovski centar Hatikva.

U propovijedi tom prigodom zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio je da je 27. siječnja kao Dan sjećanja na žrtve holokausta izabran na spomen dana oslobođenja Auschwitza i njegovih 6.000.000 žrtava, ali da „mi trebamo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi. U odmaku od sedamdeset i četiri godine od završetka Drugoga svjetskog rata spominjemo se i velikoga stradanja hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu našega grada, kojih je – kako govore podaci – od 11.000 preživjelo manje od 2000.“

On je kazao kako hrvatski katolici suosjećaju „s preživjelim Židovima koji nose teret osobnoga iskustva ljudske okrutnosti, s njihovim obiteljima i potomcima, kao i s cijelim židovskim narodom. Ne možemo isključiti iz ovoga spomena ni djecu i unučad počinitelja, čiji su životi obilježeni zločinima očeva i djedova, te im je potrebno pročišćenje istinom,“ naglasio je kardinal.“ I zato, kazao je, „neprihvatljivo je dopustiti da se danas ponovno budi bilo koji oblik antisemitizma. Nama kršćanima sasvim je jasno – kako je rekao i papa Franjo – da kršćanin ne može biti antisemit. Kršćanstvo i bilo koji oblik mržnje prema čovjeku i drugom narodu, jedno drugo isključuju.“

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus pozdravio je jučerašnju propovijed kardinala Bozanića.

"To smo očekivali, potpisujem svaku riječ koju je rekao. Mislim da je ovo konačno prilika da se u Hrvatskoj učini nešto da prestanemo diskutirati o tome što je bila NDH ili NOB. Sada je zaista prilika da skinemo onu ljagu koja godinama stoji nad Hrvatskom zbog nekolicine ljudi koji rade na štetu drugih", rekao je Kraus.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG