Dostupni linkovi

EU: Atina i Skopje napisali novu stranicu budućnosti


Grčki premijer Aleksis Cipras tokom glasanja o sporazumu između Grčke i Makedonije u Ateni, 25.01.2019.
Grčki premijer Aleksis Cipras tokom glasanja o sporazumu između Grčke i Makedonije u Ateni, 25.01.2019.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini i komesar za proširenje EU Johannes Hahn pozdravili su novi ključni korak u ratifikaciji Prespanskog sporazuma između Makedonije i Grčke.

"Od samog početka Evropska unija je snažno podržavala historijski sporazum koji su potpisali premijeri (Aleksis) Cipras i (Zoran) Zaev, nakon pregovora održanih pod okriljem UN-a. Bila je potrebna politička hrabrost, liderstvo i odgovornost svih uključenih strana kako bi se riješio jedan od najtežih sporova u regiji. Obje zemlje su prihvatile ovu jednistvenu priliku koja predstavlja primjer pomirenja u Evropi i koja će dati dodatan poticaj evropskoj perpektivi u regionu", navodi se u zajedničkoj izjavi EU zvaničnika.

"Dok se radujemo sljedećim proceduralnim koracima koji vode ka potpunoj implementaciji sporazuma, već sada možemo sa sigurnošću reći da su Atina i Skopje, zajedno, napisali novu stranicu naše zajedničke budućnosti EU".

Grčki parlament ratifikovao je sporazum sa Makedonijom o promjeni imena, čime je nakon nekoliko dugog niza godina djelimično deblokiran put ove bivše jugoslovenske republike ka Evropskoj uniji i NATO.

Pomenutim sporazumom okončan je 28-godišnji spor između Atine i Skopja oko upotrebe imena 'Makedonija' tako što će se ubuduće zvati 'Republika Severna Makedonija'.

XS
SM
MD
LG