Dostupni linkovi

Sindikat Nezavisnost protestuje zbog izveštavanja o protestima u Srbiji


Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost zatražio je danas od rukovodstva Radio-televizije Srbije “u najkraćem mogućem roku – a to je odmah” počne profesionalno da izveštava o građanskim protestima u Srbiji.

“Mi, delatnici Javnog radio-televizijskog servisa Srbije, odlučno dižemo svoj glas protiv ovog ponovnog razvlašćivanja naroda od pristupa svojoj Televiziji i svom Radiju. U istoj generaciji mi već po drugi put gledamo isti scenario, u kome elementarna istina vidljiva golim okom na ulicama gradova Srbije više nije merodavna a merodavan postaje samo interes vlasti. Jednom, pre 19 godina, to se nije završilo dobro; ni za Javni servis a ni za vlast. Mi, radnici RTS-a, nikako ne želimo da dozvolimo da naša kuća ponovo dospe pod udar gneva javnosti koja ne može da trpi toliki informativni teror svoje Televizije i svog Radija”, navela je “Nezavisnost” u saopštenju za javnost.

Dodali su da poslušništvo nije etički i profesionalni domet dostojan 21. veka, već “pripada srednjem veku i dvorskim ludama tiranskih dvorova”.

Optužili su vlast u Srbiji da opet, posle nepunih dvadeset godina, otuđuje Javni servis svih građana za potrebe svoje promocije i potiskivanja svih oponenata i neistomišljenika.

“Ne možemo dalje da ćutimo pred očiglednim falsifikovanjem naše ionako bolne stvarnosti u kojoj se uspesi vlasti glorifikuju i pretvaraju u opijum za narod, stvarnosti u kojoj se pametni i učeni ućutkuju za račun poslušnih, a prisustvo samog naroda na ulicama gradova Srbije predstavlja kao sporedan incident čija se važnost bagatelizuje i nipodaštava, dok u isto vreme prisustvo naroda na manifestacijama koje su po volji vlasti biva preuveličavano, slavljeno i osvetoljubivo naglašavano. Ne dozvoljavamo dalje podvajanje naroda, jer to vodi u nesagledive perspektive daljih podela i sukoba”, navodi se u saopštenju.

“Gospodo direktori i urednici Informativnog programa, nemate nikakvo pravo na ovakvu razgradnju bića ove kuće kao i čitavog naroda koji ovakvim načinom izveštavanja ponižavate. Jer, ma šta vi o tome mislili, taj narod, a ne bilo koji čovek na vlasti, je vaš poslodavac”, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG