Dostupni linkovi

SAD: Stone pušten uz kauciju


Roger Stone, bliski saradnik američkog predsjednika

Roger Stone, bliski saradnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je uhapšen ranije u petak, pušten je uz kauciju od 250.000 dolara.

Stone je odbacio sve optužbe i rekao je da ni pod kojim uslovima neće svjedočiti protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, jer kako kaže to bi bile lažne optužbe. Stone je dodao da će se sljedeći mjesec na saslušanju u Washingtonu izjasniti da nije kriv.

Dok je Stone govorio ispred suda na Floridi, grupe građana su uzvikivale 'Zatvorite ga' što je bio Trumpov predizborrni slogan kojim su kritikovali Hillary Clinton (Lock her up).

Stone je uhapšen na Floridi pod optužbom za davanje lažnih izjava i uticanja na svjedoke, piše New York Times.

Ova optužnica je prvi javni potez koji je specijalni savjetnik Robert Muller napravio u posljednjih par mjeseci. Muller, bivši direktor FBI-a, preuzeo je istragu Ministarstva pravde o eventualnom dosluhu između Rusije i predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

Do sada je Mullerova istraga dovela do optužnica protiv više Rusa i nekoliko osoba povezanih sa američkim predsjednikom, uključujući i njegovog nekadašnjeg savjetnika za sigurnosti i bivšeg glavnog menadžera njegove izborne kampanje, piše BBC.

Stone, koji je ranije izjavljivao da je spreman na mogućnost da bi mogao biti optužen ali je, kako piše New York Times, tvrdio da je nevin, često je ponavljao Trumpovu tvrdnju da je Mullerova istraga "politički motivisan lov na vještice".

Optužnica protiv Rogera Stone-a dugogodišnjeg saradnika američkog predsjednika, nije povezana sa predsjednikom ili Bijelom kućom, rekla je Sarah Sanders glasnogovornica Bijele kuće.

"Optužnica koja je podignuta protiv gospodina Stone-a nema veze sa predsjednikom niti sa Bijelom kućom", rekla je Sanders za CNN, "predsjednik nije učinio ništa pogrešno".

XS
SM
MD
LG