Dostupni linkovi

Hamas odbija pomoć Katara, optužuje Izrael za ucenu


Gaza

Radikalni palestinski Hamas je obavestio Katar da neće primiti pomoć od 15 miliona dolara u gotovini za Pojas Gaze pošto je Izrael potvrdio da je odobrio isporuku katarskih fondova.

Zamenik vođe Hamasa na toj palestinskoj teritoriji Kalil al Haja rekao je sinoć da Izrael nije poštovao dogovor prema kojem je trebalo da dozvoli da ta pomoć bude isporučivana svakog meseca. Al Haja se usprotivio odlaganju isporuke novca i optužio jevrejsku državu za ucenu.

Palestinska novinska agencija Maan izvestila je da je Al Haja upozorio da Gaza neće postati pion u predstojećim izborima u Izraelu, zakazanim za 9. april.

Isporuka koju je Izrael sada dozvolio bila je odložena više od dve nedelje zbog eskalacije nasilja duž izraelske granice s Pojasom Gaze.

Katarski izaslanik Muhamed Al Emadi stigao je juče u Pojas Gaze i sastao se sa zvaničnicima Hamasa.

Izrael je juče potvrdio da je odobrio isporuku 15 miliona dolara katarskog novca posle preporuka bezbednosnih zvaničnika.

Očekivalo se da taj novac namenjen zaposlenima u javnim službama bude podeljen do kraja nedelje. Al Emadi je bio u Izraelu u sredu radi priprema za isporuku, prenose izraelski mediji.

Zvaničnik Hamasa je takođe najavio da će biti pojačani protesti planirani za danas duž granice Pojasa Gaze, preneo je AP.

Hamas organizuje proteste od kraja marta, jednom nedeljno, protiv izraelske i egipatske blokade Pojasa Gaze koja je paralisala palestinsku ekonomiju. Blokada je uvedena 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobedivši snage umerenijeg rivalskog Fataha.

Više od 185 Palestinaca poginulo je u tim protestima, a na izraelskoj strani jedan vojnik od palestinskog snajpera. Izrael optužuje Hamas da koristi masovne proteste kao pokriće za napade.

XS
SM
MD
LG