Dostupni linkovi

SAD čvrsto uz Guaida, Rusija uz Madura


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio da je režim osporavanog predsjednika Nikolasa Madura u Venecueli nelegalan te da Sjedinjene Države stoje čvrsto iza njegovog rivala Juana Guaida.

SAD nisu donijele odluku preko noći, obrazložio je Pompeo odluku SAD-a da prizanju Guaida za predsjednika. Dodao je i da SAD neće izazivati krizu ali da će uputiti humanitarnu pomoć Venecueli.

Nicolas Maduro prekinuo je odnose sa Washingtonom nakon što su Sjedinjene Države priznale kao privremenog vođu Venecule lidera opozicije Juan Guaidoa, koji se u srijedu proglasio predsjednikom za vrijeme masovnih protesta.

Maduro je američkim diplomatama dao 72 sata da napuste zemlju, ali je SAD rekao da "bivši predsjednik" više nema ovlasti da ih izda, te pozvao vojsku da podrži Guaidoa, ali snage su do sada ostale lojalne Maduru. Kako izvještava Reuters, Maduro je odlučio da će zatvoriti ambasadu i sve konzulate u Sjedinjenim Državama.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je rekao da vlast koja je prekinula diplomatske veze nije legitimna, zaprijetivši preduzimanjem "odgovarajuće akcije" ukoliko bilo ko bude ugrožen.

Maduro je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti Huga Chaveza. On je položio zakletvu za drugi mandat ovog mjeseca nakon izbora održanih u maju prošle godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, osudio je "nelegalni" režim osporavanog predsjednika Venecuele Madura i zatražio njegov odlazak s vlasti, dodajući da podržava predsjednika parlamenta Juana Guaida. Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izavio je da je vođa opozicije u Venecueli, Guaido pravi čovjek da vodi tu zemlju, prenosi Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je Madura i u telefonskom razgovoru izrazio je svoju podršku. Putin je osudio "destruktivno spoljno mješanje kojim se grubo krše principi međunarodnog prava", navodi AFP.

Vojska Venecuele podržava Madura, tvrdeći da je proglašenje Guaida za predsjednika "državni udar", prenosi dalje AFP.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju ovu južnoameričku državu.

XS
SM
MD
LG