Dostupni linkovi

ECB: Kamata ostaje na nultom nivou


Evropska centralna banaka (ECB) odlučila je u četvrtak da zadrži osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou zbog naznaka globalnog ekonomskog usporenja, trgovinskih tenzija između SAD i Kine i političkih turbulencija.

Prvi sastanak uprave ECB u ovoj godini održan je manje od mesec dana nakon što je ova institucija okončala program otkupa državnih obveznica u vrednosti od 2,6 hiljade milijardi evra.

Cilj ovog programa bilo je podsticanje ekonomskog rasta i sprečavanje rizika od niske inflacije u 19 članica evrozone.

Ekonomija evrozone se suočava sa najsporijim rastom u poslednjih pola decenije.

Nemačka, Francuska i Italija, tri najveće ekonomije, jedva da su zabeležili rast u poslednjem kvartalu 2018. godine, a izveštaj od četvrtka pokazuje da je reč o najslabijim perfomansama u celoj evrozoni od 2013.

“Zbog rizika sa kojima se suočava evro zona, izgledi za rast su smanjeni imajući u vidu nastavak neizvesnosti”, kazao je predsednik ECB Mario Dragi.

Dragi je rekao da je banka spremna da "prilagodi sve svoje instrumente" ako privreda uđe u ozbiljne teškoće.

On je dao izjavu posle današnje objave banke da zadržava ključne kamatne stope i druge mere svoje politike nepromenjim uprkos Bregzitu i američko-kineskom trgovinskom sukobu.

Dragi je upornu slabost privrede u evrozoni pripisao usporavanju spoljne tražnje koja pogađa izglede za kratkoročni rast, ali je ocenio kao ohrabrujuće "stanje tržišta rada, povoljne uslove finansiranja i rast plata".

On je rekao da je tržište rada snažno i da i dalje podržava privredu. On je rekao da je privredi i dalje potreban monterani podsticaj i da banka najmanje do leta neće podizati kamatne stope sa rekordno niskih nivoa.

Međutim, on je istakao da nema razloga za menjanje ekonomske politike, ukazujući na snagu tržišta rada i rast plata, što će, po njegovom mišljenju pomoći jačanju inflacija u srednjoročnom periodu.

XS
SM
MD
LG