Dostupni linkovi

EU: Odredbe o granici sa Irskom, vremenski neograničene


Glavni pregovarač EU za Bregit Mišel Barnije odbacio je danas mogućnost da se postavi vremensko ograničenje takozvane "bekstop" odredbe o granici između dve Irske u sporazumu o Bregzitu, navodeći da bi to poništilo svrhu njenog postojanja.

Uoči sastanka u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Barnije je za Dojčlandfunk radio kazao da je suština zaštitne mere "bekstop" da obezbedi verodostojnu garanciju za Irsku da posle Bregzita neće biti tvrde granice sa Severnom Irskom.

On je odbacio i mogućnost da o spornom pitanju granice između dve Irske London direktno pregovara s Dablinom, navodeći da se to pitanje ne tiče samo Irske, veće svih zemalja koje su deo zajedničkog tržišta EU.

"Tu nije reč samo o Irskoj. Svaki komad robe koji iz Velike Britanije pređe u Irsku ulazi na zajedničko tržište, tako da se tu ne radi samo o Irskoj, već i o Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, radi se o celom zajedničkom tržištu", naveo je Barnije.

Barnije je rekao da je sporazum koji su britanski poslanici odbacili pre dve sedmice najbolji koji može da se napravi imajući u vidu "crvene linije" koje je Mejova postavila.

U međuvremenu, odbor Evropskog parlamenta za Bregzit je saopštio u četvrtak da neće odobriti sporazum o odlasku Britanije ako ne bude sadržao u potponosti odredbu o “bekstopu” da bi se izbegla tvrda granica između dve Irske.

Evropski parlament mora da odobri sporazum o Bregzitu između Brisela i Londona.

Britanija smatra da nema potrebe za kontrolom robe na granici dve Irske, Vlada u Dablinu uz podršku ostatka Evropske Unije, želi da se osigura u slučaju da se ne može postići sporazum o carinskom i trgovinskom režimu nakon Bregzita.

Stav evropskih zvaničnika potkopava nade nekih u Londonu da će premijer Tereza Mej moći da osigura vremensko ograničenje ovog aranžmana, kako bi britanski poslanici prihvatili sporazumni razlaz sa EU.

U Dablinu smatraju da su specijalne odredbe o granici suštinski garant mira na ostrvu, a Barnije je rekao da posvećenost ovakvom rešenju mora biti kredibilna.

List "Indipendent" piše danas da bi stotine irskih policajaca mogle biti raspoređene na granici radi njenog obezbeđenja ukoliko Britanija napusti EU bez sporazuma.

U izveštaju se navodi da je ovo rečeno na jučerašnjem sastanku policijskog komesara Drua Herisa sa visokim policijskim zvaničncima.

XS
SM
MD
LG