Dostupni linkovi

Kremlj upozorava protiv vojne intervencije SAD u Venecueli


Sudar opozicije sa policijom tokom protesta protiv vlade predsjednika Nikolasa Madura, u Karakasu, 23.01.2019.
Sudar opozicije sa policijom tokom protesta protiv vlade predsjednika Nikolasa Madura, u Karakasu, 23.01.2019.

Rusija je optužila Sjedinjene Države da pokušavaju uzrupirati moći u Venecueli te su upozorili protiv američke vojne intervencije, navodi Reuters.

Venecuelanski opozicioni čelnik Juan Guaido u srijedu se proglasio privremenim predsjednikom države, zadobijajući podršku Washingtona i brojnih latinoameričkih država, što je nagnalo socijalističkog čelnika te naftom bogate zemlje Nicolasa Madura, koji je na njenom čelu od 2013. godine, da prekine diplomatske veze sa Sjedinjenim Državama.

"Smatramo da pokušaj uzrupacije suverene vlasti u Venecueli krši osnovne principe međunarodnog prava", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov.

On je također rekao da Rusija nije zaprimila zahtjev Venecuele za vojnom podrškom, te je odbio reći koji bi njihov odgovor bio u tom slučaju. Maduro, koji se sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi u decembru je legitiman predsjednik države, rekao je Peskov.


Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije su rekli da Washington pokušava da odresi sudbinu drugih zemalja koristeći dobro poznatu strategiju pokušaja uklanjanja neželjenih vlada, prenosi Reuters.


Iz Ministarstva su također upozorili Washington da se ne uključuje u vojnu intervenciju jer bi uplitanje vanjskih faktora mogao izazvati krvoproliće.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je također ponudio svoju podršku Maduru.

Evropska unija se danas založila za pokretanje političkog procesa u Venecueli koji bi doveo do novih izbora pošto se lider opozicije proglasio za predsednika usred antivladinih protesta u toj zemlji.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela je u saopštenju da glas ljudi iz Venecuele koji zahtjevaju demokratiju "ne može biti ignorisan".

"EU snažno poziva na momentalni početak političkog procesa koji će voditi do slobodnih i vjerodostojnih izbora, u saglasnosti s ustavnim poretkom", kazala je Mogerini.

XS
SM
MD
LG