Dostupni linkovi

Rusija traži zasjedanje PIK-a zbog inicijative SDA o RS


Ambasada Ruske Federacije u BiH predložila je partnerima iz Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) da sutra bude održana vanredna sjednica zbog, kako su naveli, "namjere Stranke demokratske akcije (SDA) da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske".

SDA je juče saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Iz Ambasade Ruske Federacije izrazili su "zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH" i upozorili da "ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama".

"Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima", rečeno je Srni u ruskoj Ambasadi.

Prethodno je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je to neprihvatljivo, da neće učestvovati u radu Predsjedništva ukoliko do toga dođe, te da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prekida sve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara BiH dok se ova situacija ne riješi.

On je danas na sastanak i razgovor o ovoj temi pozvao sve predstavnike političkih partija u Narodnoj Skupštini RS i Parlamentu BiH.

Iako inicijativa još nije dostavljena Ustavnom sudu BiH, Dodik je već izrazio sumnje u dobre namjere ove institucije.

"Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS-a i predložiti adekvatne mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru da sarađujem s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje učešće u radu će biti dovedeno u pitanje. Ako inicijativa krene u formalnom obliku, to je inicijativa za razduživanje BiH. RS neće trpjeti i čekati ishod procesa jer nema povjerenja u odluku Ustavnog suda", poručio je Dodik.

XS
SM
MD
LG