Dostupni linkovi

Pelosi Trumpu: Nema obraćanja Kongresu dok se ne deblokira vlada


Nancy Pelosi

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi poslala je pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u kojem ga je obavijestila da predviđenog tradicionalnog godišnjeg obraćanja naciji predsjednika u Kongresu (State of Union) planiranog za 29. januar neće biti dok ne deblokira rad vlade i 800.000 državnih službenika ne budu radili i bili plaćeni za svoj rad.

Pelosi je u pismu Trumpu poručila da Predstavnički dom neće razmatrati mjere za odobravanje govora za sada.

"Još jednom, ja se radujem da Vas ugostim u Predstavničkom domu prilikom zajednički dogovorenog datuma za ovo obraćanje, kada vlada ponovo bude otvorena", navela je Pelosi.

Trump je rekao da želi da održi alternativni govor o "stanju nacije".

"To je sramota", rekao je Trump u reakciji iz Bijele kuće na pismo Pelosi. On je najavio da će se iduće sedmice obratiti naciji samo ne iz Kongresa.

State of Union, govor o stanju nacije, američki predsjednici obično koriste da izlože svoj plan za razvoj nacije na spoljnjem i domaćem planu.

Međutim, Trumpova blokada dijela rada američke federalne vlade od 22. decembra, zato što Kongres neće da mu odobri više od pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, postalo je centralno pitanje spora američkog predsjednika sa demokratama u Kongresu.

Više od 800.000 federalnih radnika ne primaju platu već 33 dan, neki rade bez primanja u vitalnim službama, dok su neki na neplaćenom odmoru.

Ekonomisti upozoravaju da bi blokada rada vlade mogla pogoditi američku ekonomiju mnogo više nego što se ranije procjenjivalo.

XS
SM
MD
LG