Dostupni linkovi

Protest u Venecueli, građani traže odlazak Madura


Protest pristalica opozicije u Karaksu, 23. januar

Građjani Venecuele izašli su danas na poziv opozicije na ulice u brojnim delovima Karakasa, zahtevajući odlazak s vlasti predsednika Nikolasa Madura (Nicolas Maduro). Na ulicama su i pristalice vlasti koje se kontra-protestom suprotstavljaju opozicionom maršu.

Na skupovima za sada nije bilo sukoba, osim u naselju El Paraiso gde su pripadnici Nacionalne garde bacili suzavac na demonstrante, preneo je AP.

Učesnici antivladinog protesta navode da im je dosta hiperinflacije, nestašica hrane i lekova, kao i migrantske krize zbog koje su brojne porodice podeljene.

Oni mašu državnim zastavama i uzvikuju "Maduro, odlazi!"

Opozicioni lideri su prošle nedelje pozvali građane da danas širom zemlje izađu na ulice i zbace Madura s vlasti.

Četiri osobe su navodno poginule u noćnim sukobima uoči masovnih protesta opozicije u Venecueli, prenosi BBC.

Protesti će obeležiti 61. godišnjicu od pada vojne diktature u toj zemlji 1958. godine. Predsednik Narodne skupštine Huan Guado (Juan Guaido), koji je organizovao marš, nazvao ga je "istorijskim”.

Tokom noći jedan 16-godišnjak je poginuo usled "povrede vatrenim oružjem", prema Opservatoriji za društvene sukobe, dok je policija saopštila da su još tri osobe poginule usled pljačke u gradu Bolivaru.

Slike u društvenim medijima takođe pokazuju da je u gradu San Feliksu zapaljena statua bivšeg predsednika Uga Čaveza (Hugo Chavez).

Potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence) je u međuvremenu signalizirao svoju podršku opoziciji. On je za Wall Street Journal rekao da SAD "snažno podržava Narodnu skupštinu i gospodina Guaidoa". "Nicolas Maduro nema legitimno pravo na vlast", napisao je on. "Nicolas Maduro mora da ide."

Potpredsednik Venecuele Delsi Rodrigez (Delcy Rodriguez) odbacio je stav Majka Pensa rekavši navodno na pres konferenciji “Jenski, idi kući”. Protest opozicije ima za cilj podržati pokušaj Guaidoa da uspostavi prelaznu upravu uoči novih izbora.

XS
SM
MD
LG