Dostupni linkovi

Bruxelles upozorava na rizike 'zlatnih viza'


Skeniranje putovnice, ilustrativna fotografija
Skeniranje putovnice, ilustrativna fotografija

Europska komisija će danas objaviti izvještaj u kom poziva članice Europske unije (EU) da budu opreznije prilikom davanja "zlatnih viza", kontroverzne nacionalne politike koja omogućava bogatim investitorima da dobiju pravo boravka ili čak i europsko državljanstvo.

Ta praksa, od koje koristi imaju prije svega američki, kineski i ruski bogataši, "dovodi do određenog broja opasnosti, u pogledu sigurnosti, pranja novca ili utaje poreza", navodi se u izvještaju.

Komisija će od članica zahtijevati i da budu strože u provjerama kandidata za "zlatnu vizu" i "transparentnije" oko načina na koji daju tu veliku privilegiju.

"Zlatne vize" su bile izvor više skandala.

Zemlje poput Malte, Cipra i Bugarske su posebno izdvojene zbog svog sustava koji omogućava da se u zamjenu za investicije dobije državljanstvo i, samim tim, pravo slobodnog kretanja u EU. Druge zemlje, brojnije, investitorima ne daju državljanstvo već samo boravišnu dozvolu.

Provjere kandidata, navodi Komisija, ne postavljaju pitanje sigurnosti dok su u pogledu pranja novca nedovoljne.

"Korumpirani i kriminalci lako mogu da nađu utočište u Europi zahvaljujući netransparentnosti i nedostatku nadzora u programu 'zlatne vize'", navela je u svom izvještaju od prije nekoliko mjeseci Amnesty International.

Trenutna situacija favorizira "donošenje diskrecijskih odluka i korupciju", navodi se u tom izvještaju i ocjenjuje da je tokom posljednjeg desetljeća u EU "prodato" najmanje 6.000 putovnica i skoro sto tisuća boravišnih dozvola.

Malteški program "zlatnih viza" bio je predmet istrage novinarke Dafne Karuane Galicije u trenutku kada je u listopadu 2017. ubijena.

U Portugalu je sud početkom siječnja oslobodio krivnje većinu optuženih u dugom procesu za korupciju povezanu sa "zlatnim vizama". Ta zemlja je ljudima spremnim da izdvoje najmanje pola milijuna eura za nekretnine i investiraju najmanje milijun eura ili zaposle desetero radnika, omogućavala da dobiju boravišnu dozvolu.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG