Dostupni linkovi

Hongkong razmatra sporni predlog zakona o kineskoj himni


Zastava Kine i Hong Konga, Hong Kong
Zastava Kine i Hong Konga, Hong Kong

Zakonodavno veće Hongkonga uzelo je danas na razmatranje sporni predlog zakona prema kome se uvode kazne do tri godine zatvora za one koji "javno ili namerno" vređaju kinesku nacionalnu himnu.

Ovaj potez povećava zabrinutost da raste uticaj Pekinga na ovu poluautonomnu kinesku teritoriju.

Predlog je podnet pošto su fudbalski navijači više puta izviždali kinesku himnu na početku međunarodnih kvalifikacionih mečeva što je izazvalo gnev vođa vladajuće Komunističke partije u Pekingu.

Od kada je Peking ugušio prodemokratski pokret u Hongkongu krajem 2014. negodovanje na kinesku nacionalnu himnu pojavilo se kao način protesta.

Očekuje se da će se ovog leta glasati o ovom predlogu zakona.

Skoro je potpuno izvesno da će predlog zakona biti usvojen pošto u honkonškom zakonodavnom telu ;ima više poslanika koji imaju tendenciju da se priklone Pekingu od onih u prodemokratskoj grupi.

Hongkong, bivša britanska kolonija, predat je pod kinesku vlast 1997. ali i dalje uživa građanske slobode kao što su sloboda medija, veće nego u Kini. Okvir "jedna zemlja dva sistema" treba da traje 50 godina ali je dosta narušen pod vlašću aktuelnog kineskog vođe Si Đinpinga, ocenjuju neki kritičari.

Ovim zakonom se, međutim, uvodi nešto novo jer predstavlja prvi put da Peking traži od Hongkonga da usvoji zakon iz kontinentalne Kine, što je potencijalno kršenje sistema "jedna zemlja, dva sistema", navodi agencija AP.

Peking je 2017. usvojio Zakon o nacionalnoj himni i podneo ga kao amandman u Ustav Hongkonga.

XS
SM
MD
LG