Dostupni linkovi

Beograd: Suđenje žandarmima odloženo zbog bolesti sudije


Optuženi pripadnici Žandarmerije dolaze na sud, fotoarhiv
Optuženi pripadnici Žandarmerije dolaze na sud, fotoarhiv

U Višem sudu u Beogradu je odloženo ponovljeno suđenje sedmorici pripadnika Žandarmerije za napad na braću tadašnjeg premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika Kobri, tokom Parade ponosa 2014. godine u Beogradu.

Suđenje je odloženo zbog bolesti sudije za 28. februar.

Suđenje žandarmima iz Niša počelo je prošle godine ispočetka, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su šestorica dobila po šest meseci uslovne kazne, a jedan osam meseci.

Viši sud u Beogradu osudio je krajem 2017. godine na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine žandarme: Predraga Mitrovića, Slavka Stojanovića, Dalibora Dorđevića, Zlatka Gigića, Bobana Lekića, Mitra Milosavljevića i to zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje.

Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić, takođe prvostepenom presudom i zbog krivičnog dela napad na vojno lice dok je Rade Matić oslobođen odgovornosti.

Tokom suđenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Pročitajte - Mandić: Presude žandarmima po očekivanjima vlasti

XS
SM
MD
LG