Dostupni linkovi

Predsednik Srpske liste reagovao na Tačijevu izjavu povodom ujedinjenja Mitrovice


Predsednik Srpske liste, Goran Rakić (u sredini)
Predsednik Srpske liste, Goran Rakić (u sredini)

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, reagujući na izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je rekao da je ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv proces, smatra da je to najnoviji napad na mir na Kosovu od strane Tačija “oličen u najavi aneksije Severne Mitrovice”.

Rakić u saopštenju navodi da u ime srpskog naroda poručuje Tačiju da Srbi neće nikada dozvoliti ujedinjenje severnog i južnog dela Mitrovice, jer je kako smatra to “paravan za etničko čišćenje Srba iz jedinog grada u kome su Srbi preživeli etničko čišćenje 1999. godine”.

Navodi da su Srbi uvek opredeljeni za mir, suživot sa svima, te da su to i dokazali čuvajući multietnički karakter grada u kome pored Srba žive i Bošnjaci, Albanci, Romi, Goranci, Turci, Egipćani idrugi.

“Na delu a ne rečima smo pokazali kako treba da izgleda poštovanje različitosti, ali najave koje dolaze od Tačija, kojima pokušava da zastraši srpski narod na ovim prostorima sa gnušanjem odbacujemo”, ističe Rakić navodeći da mir nema alternativu, kao ni pravo na život i slobodu.

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je na svom Fejsbuk profilu da je ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv proces. “Na sastanku sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Bahtirijem, konstatovali smo da su građani dali svoju reč. Sada treba da deluju institucije, Vlada, Skupština i Predsedništvo”, naveo je Tači.

Agim Bahtiri, gradonačelnik Južne Mitrovice predao je prošle sedmice predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju peticiju sa 16.594 potpisa za ujedinjenje grada.

Bahtiri je prilikom predaje potpisa rekao da je Mitrovica nepravedno podeljena i dodao da svi građani Mitrovice zaslužuju isti tretman, bez obzira na nacionalnost.

Severna Mitrovica formirana je procesom decentralizacije koji je predviđen Ahtisarijevim planom, na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG