Dostupni linkovi

Haradinaj i Veselji s američkim ambasadorom u Prištini


Američki ambasador Philip Kosnett (levo) sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem
Američki ambasador Philip Kosnett (levo) sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Phillip Kosnett) sastao se danas sa predsednikom Skupštine Kadrijom Veseljijem i premijerom Ramušom Haradinajem.

Izjava za medije nakon sastanka nije bilo ali je Veselji na Fejsbuku saopštio da je sastanak bio konstruktivan i da se razgovaralo o izazovima koji su pred Kosovom ove godine.

"Radićemo zajedno da odluke institucije Kosova o važnim procesima budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD-om i međunarodnim partnerima", napisao je Veselji.

On je dodao da je Kosovo odlučno da zauvek očuva prijateljstvo i strateško partnerstvo sa SAD-om i da se to nikada neće promeniti.

Inače, očekivalo se da će na sastanku biti reči o taksi koju je Vlada Kosova uvela na proizvode iz Srbije i BiH. I SAD i EU traže od Kosova da ukine tu odluku, što Haradinaj još uvek odbija da uradi.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u ponedeljak da da su odnosi sa SAD važniji od bilo kog momentalnog interesa. Inače, stav SAD-a je da se odluka o carinama treba povući.

"Kosovu ne treba ni sloboda ni nezavisnost bez američke podrške", kazao je Tači.

On je dodao da Kosovo ne treba da uvodi smetnje u procesu dijaloga.

XS
SM
MD
LG