Dostupni linkovi

Skopje: Vlada uputila Zakon o jezicima Venecijanskoj komisiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Makedonije je, u skladu sa svojom ranije donesenom odlukom, poslala cijeli sadržaj Zakona o upotrebi jezika Venecijanskoj komisiji, zajedno s alternativnim tekstom članka 8 koji nije sastavni dio Zakona, jer je to pitanje za usklađenost s Ustavom Republike Makedonije, saopćila je danas Vladina press služba.

Članak 8, koji sada ne ulazi u zakon, propisuje da se novac, poštanske marke, bilbordi, fiskalna izvješća, računi i transparenti pišu, osim na makedonskom i na albanskom jeziku.

U pismu Venecijanskoj komisiji također se navodi da slanjem Zakona i alternativa na članak 8. Vlada očekuje mišljenje o njima u smislu usklađenosti s europskim standardima i načelom vladavine prava, navodi se u saopćenju vlade.

Zakon o upotrebi jezika objavljen je u Službenom glasniku 14. Januara samo potpisom predsjednika Skupštine Talatom Xhaferijem, ističući da je to učinjeno jer je predsjednik države, Gjorge Ivanov, odbio to učiniti.

Zakon je dvaput izglasan u makedonskom parlamentu 11. Januarai 14. marta prošle godine, ali Ivanov ga je odbio potpisati s obrazloženjem da je neustavan.

Zakonpredviđa dau svim tijelima državne uprave u Republici Makedoniji, središnjim institucijama, javnim poduzećima, agencijama, direktorima, institucijama i organizacijama, komisijama, pravnim osobama koje obavljajujavne poslove , službeni jezik uz makedonski trebao bi biti jezik kojim govori 20 posto građana Makedonije i pismo kojim se koriste.

XS
SM
MD
LG