Dostupni linkovi

Makedonska opozicija traži da Ustavni sud ukine Zakon o jezicima


Igor Janušev, generalni sekretar VMRO-DPMNE.
Igor Janušev, generalni sekretar VMRO-DPMNE.

Makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE u ponedeljak je Ustavnom sudu Makedonije podnela incijativu za ocenu ustavnosti Zakona o upotrebi jezika i zatražila da do donešenja ocene bude stopirana njegova primena.

Prema najvećoj opozicionoj partiji, Zakon o jezicima koaliciona vlast SDSM i DUI je donela nasilno, gazeći Ustav, zakone i procedure za donošenje i objavljivanje zakona.

Generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev je rekao da je, kako ga je nazvao, zakon o dvojezičnosti u potpunosti u suprotnosti sa amandmanom 5 Ustava Makedonije koji kaže da je "na celoj teritoriji Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik makedonski i njegovo ćirilično pismo".

"Zakonom o dvojezičnosti makedonski jezik se izjednačava sa svakim drugim jezikom kojim govori 20 odsto građana Makedonije i time se makedonski jezik, od kohezivnog faktora u društvu, pretvara u jedan od dva službena jezika, što je nezakonito i protivustavno"”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Kako je istakao Janušev, VMRO DPMNE apeluje na Ustavni sud da sa "najvećom hitnošću, poštujući Ustav i uspostavljene prakse, donese odluku kojom će ukinuti" Zakon o upotrebi jezika.

Najveća makedonska opoziciona partija je u petak podnela i krivične prijave protiv predsednika parlamenta Talata Džaferija i direktora Služenog vesnika, jer su Zakon o upotrebi jezika (koji je usvojen pre godinu dana) prošle sedmice objavili bez potpisa predsednika države Gjorga Ivanova, koji odbija da ga potpiše iako ga na to obavezuje Ustav.

XS
SM
MD
LG