Dostupni linkovi

Tači predao izveštaj o konačnoj fazi dijaloga državnoj delegaciji


Predsednik Kosova, Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači predao je Državnoj delegaciji za dijalog sa Srbijom izveštaj o konačnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Tači je rekao da se radi o informativnom dokumentu da bi se pomogla i informisala pregovaračka ekipa Kosova u ispunjavanju svojih obaveza.

„Ovaj informativni dokument obuhvata specifična pitanja o kojima smo razgovarali u konačnoj fazi dijaloga, kao što je pitanje nestalih lica, pitanje raseljenih, kulturno nasleđe, pitanje imovine, prava manjinskih zajednica, povratak arheoloških artefakata. Takođe je traženo da se svi sporazumi postignuti u sklopu dijaloga od 2011. do 2015. sprovedu, kao deo sveouhvatnog sporazuma“, kazao je Tači.

„Cilj državne delegacije Kosova, dakle kosovske strane, jeste da narednih nedelja i meseci postigne jedan sveobuhvatni sporazum, pravo obavezujuć na međunarodnom planu, koji garantuje učlanjenje Kosova u UN i priznanje Kosova od strane Srbije, a to znači da više nikada neće biti rata između Kosova i Srbije, granice će biti u skladu sa evropskim standardima, Kosovo će ostati multietničko, isto kao i Srbija“, dodao je Tači na konferenciji za novinare, dodajući da je uz velike poteškoće tako nešto moguće postići.

On je rekao da garantuje da će na kraju i Gazivode, i Severna Mitrovica i Trepča biti deo Kosova, ali i dalje veruje da će se konačnim sporazumom Preševo, Bujanovac i Medveđa priključiti Kosovu.

Jedan od predsedavajućih delegacije, Špend Ahmeti je nakon sastanka sa Tačijem kazao da se radi o izveštaju predsedništva za državnu delegaciju, i nije dokumentacija o kojoj se razgovaralo u Briselu.

„Izvešteni smo o temama o kojima se diskutovalo. Ovo nije transkript sastanaka koje je gospodin Tači imao tamo, već je izveštaj Tačijeve ekipe o različitim temama koje su otvorene u Briselu, kao deo konačne faze. Tu figuriraju teme kao što su nestali, raseljeni, kulturno nasledstvo, imovina u dve države, prava manjina... Mi ćemo ovaj materijal proslediti Državnoj delegaciji i videti da li imamo dodatna pitanja za predsedništvo“, naveo je Ahmeti.

On je dodao i da je Tači na sastanku u ponedeljak rekao da ne postoji nikakav zvanični nacrt sporazuma dogovoren bilo sa Briselom ili Srbijom.

Ahmeti je takođe rekao da su do sada održana tri sastanka na kojima je bilo reči o ovim pitanjima, a da se četvrti nije održao iako su predsednici dve zemlje otputovali u Brisel, zbog odluke Kosova o uvođenju carina.

Kosovski zvaničnik je najavio da će se ubrzo održati još jedan sastanak u Briselu o daljim koracima ovog procesa. Dodao je da Kosovo želi da pokrene i pitanja kao što su ratni zločini, sukcesija i pitanje nestalih.

Drugi predsedavajući delegacije Fatmir Ljimaj kazao je da delegacija sada zna 'na čemu' je Kosovo.

On je dodao da osim razgovora o navedenim temama, o kojima je uglavnom diskutovano sa Briselom, Državna delegacija Kosova treba da počne 'od nule' kako bi pokrenula ta pitanja

Ahmeti je rekao da stav Srbija u vezi pomenutih tema nije poznat.

Državnu delegaciju za dijalog je imenovala Skupština Kosova 15. decembra 2018. godine.

Predsednik Tači je na konferenciji za novinare govorio i o ostalim pitanjima kao što je carina od 100 odsto koju je Kosovo uvelo Srbiji i BiH.

Prema njegovim rečima, odnosi sa SAD su važniji od bilo kog momentalnog interesa. Inače, stav SAD-a je da se odluka o carinama treba povući.

„Kosovu ne treba ni sloboda ni nezavisnost bez američke podrške“, kazao je Tači.

On je dodao da Kosovo ne treba da uvodi ometnje u procesu dijaloga.

Odgovarajući na pitanje da li će odgovoriti na poziv Specijalnog suda za ratne zločine, ukoliko ga dobije, on je istakao da će u svakom trenutku, ukoliko jedan takav poziv dobije, odgovoriti na transparentan način, te pozvao i sve ostale da isto urade.

On je najavio da će narednih dana posetiti SAD kako bi se intezivirale aktivnosti u cilju postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG