Dostupni linkovi

Grčki parlament će glasati o sporazumu sa Makedonijom u četvrtak


Sa jučerašnjih protesta u Atini
Sa jučerašnjih protesta u Atini

Grčki parlament će u četvrtak glasati o Prespanskom sporazumu između Grčke i Makedonije postignutom jula prošle godine kojim je riješen decenijski spor između Atine i Skoplja, rekao je Reutersu jedan zvaničnik grčkog parlamenta koji je tražio anonimnost.

Sporazum je u makedonskom parlamentu ratifikovan prošlog mjeseca.

Ratifikacija grčkog parlamenta neophodna je da bi Makedonija nastavila svoj put ka EU i NATO-u.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u centru Atine u nedjelju na protestu zbog sporazuma o novom imenu Makedonije, koji grčki parlament treba da ratifikuje.

Izbilo je i nekoliko okršaja između policajaca i demonstranata koji su gađali policiju kamenjem, farbom, zapaljivim flašama, bakljama i drugim predmetima, a policija je odgovorila suzavcem. Neki demonstranti su preskočili ogradu i pokušali da se popnu uz stepenice, ali ih je policija zaustavila.

Prema navodima policije, povrijeđeno je devet policajaca.

Međutim kako podsjeća Reuters, grčki premijer Aleksis Cipras, koji je prošle sedmice prošao u paralamentu glasanje o povjerenju, po svemu sudeći je osigurao potrebnu većinu da Prespanski porazum bude odobren u domu koji broji 300 mjesta.

Ciparsu je za ratifikaciju potrebno najmanje polovina prisutnih poslanika, ali je izjavio da želi apsolutnu većinu od 151 poslanika.

XS
SM
MD
LG