Dostupni linkovi

Sankcije EU za Ruse i Sirijce zbog upotrebe hemijskog oružja


Ilustracija
Ilustracija

Ministri vanjskih poslova Evropske unije odobrili su ciljane sankcije protiv sirijskih i ruskih državljana i entiteta osumnjičenih za učešće u hemijskim napadima, javlja izvještač Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela.

Ministri su u ponedjeljak u Briselu odobrili i blokiranje finansijskih sredstava i zabranu izdavanja viza za četiri ruska državljanina, pet sirijskih i jednu sirijsku kompaniju. Lista sankcionisanih trebalo bi da bude objavljena kasnije danas.
Sankcije su uvedene zbog upotrebe hemijskog oružja od strane sirijske vlade u građanskom ratu koji traje od 2011. i trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog duplog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri u engleskom gradu Salisburyju 4. marta 2018.

EU ambasadori su odobrili sankcije 16. januara, uz obrazloženje da su im meta ruski vojni obavještajni oficiri koje je britanska obavještajna služba identifikovala kao odgovorne za napad na Skripaljeve. Dvojica muškaraca su identifikovana prema imenima u pasošima sa kojima su ušli u Britaniju, kao Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Nezavisna istraživačka organizacija Bellingcat je tu dvojicu pripadnika ruske vojne obavještajne službe poznate pod akronimom GRU identifikovala kao Aleksandra Miškina i Anatolija Čepigu. Dvojica muškaraca su negirali da rade za GRU kao i da su umiješani u napad na Skripaljeve, iako su priznali da su bili u Salisburyju u vrijeme napada. Skripaljevi su nakon intenzivnog oporavaka i duže kome preživjeli napad.

Novičoku su bili izloženi i dvoje britanskih državljana od kojih je jedna osoba, Dawn Strugess podlegla i umrla početkom jula.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao da nove sankcije EU nijesu važne te je dodao da im Ujedinjeno Kraljevstvo nije predalo dokaze da su Miškin i Čepiga umiješani u napad nervnim agensom.

Sirijcima, koji su stavljeni na listu sankcija koje je odobrene još u oktobru prošle godine, takođe su zamrznuta finansijska sredstva i uvedena zabrana izdavanja viza,u sklopu mjera protiv upotrebe hemijskog oružja bilo gdje u svijetu.

XS
SM
MD
LG