Dostupni linkovi

Palau preispituje odluku o priznanju Kosova


Predsjednik Republike Palau Thomas Remengesau Jr. i premijerka Srbije Ana Brnabić u Beogradu 21. januara 2019.
Predsjednik Republike Palau Thomas Remengesau Jr. i premijerka Srbije Ana Brnabić u Beogradu 21. januara 2019.

Republika Palau, ostrvska država u Tihom okeanu, odlučila je da preispita svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i da do postizanja dogovora u dijalogu Beograda i Prištine suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa njegovim statusom, navodi se u noti koju je predsednik Palaua Tomi Remenges uručio u ponedeljak u Beogradu šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću.

Tekst note podeljen je novinarima na pres-konferenciji Remengesa i Dačića održanom u Ministarstvu inostranih poslova Srbije.

Kliknite za uvećanje dokumenta
Kliknite za uvećanje dokumenta

U noti se navodi da "Republika Palau smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredstvo EU, a ne definisanje tog statusa pre nego što se dijalog

završi".

"Republika Palau je donela odluku da razmotri svoj stav o nezavisnosti Kosova nakon opsežnog istraživanja i razgovora" i "preispituje svoj stav prema kome se Kosovo priznaje kao nezavisna država", piše u noti.

"Dijalog je od presudne važnosti i predstavlja željeni mehanizam za postizanje pravednog i održivog rešenja. Onda kada dve strane postignu dogovor Republika Palau će čvrsto podržati ono što ustanove dve strane", dodaje se u noti koju je Remenges uručio Dačiću.

Država Palau je stekla nezavisnost 1994. od kada je u slobodnom savezu sa Sjedinjenim Državama. Diplomatski odnosi sa Srbijom uspostavljeni su u decembru 2018.

Iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića pak je navedeno je da se sastao sa predsednikom Republike Palau Tomasom Isangom Remengesom i da mu je "zahvalio mu što je njegova zemlja odlučila da poništi priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Vučić je priredio dobrodošlicu predsedniku Remengesu ispred zgrade Generalnog sekretarijata Predsednika Republike.

Vučić je rekao da odnose Beograda i Prištine treba rešavati dijalogom, uz poštovanje principa međunarodnog prava, i izrazio nadu da će biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, uz posredstvo Evropske unije, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG