Dostupni linkovi

Izrael napao iranske vojne ciljeve u Siriji


Izraelska vojska je potvrdila je napad na iranske vojne ciljeve u Siriji i to samo nekoliko sati nakon što su izraelske snage izvele rijetki dnevni zračni napad u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku.

Saopćenje je objavljeno nakon što je izraelska obrana presrela nadolazeći raketni projektil iznad Golanske visoravni, neposredno nakon izraelskih zračnih udara u Siriji.

"Upozorili smo sirijsku vojsku zbog pokušaja napada na naše snage ili teritorij", stoji u saopćenju izraelske vojske, bez detalja o samim zračnim udarima u Siriji.

No, Sirijski observatorij za ljudska prava javlja da su meta zračnih udara u blizini aerodroma i oko samog glavnog grada Damaska najvjerojatnije bila skladišta oružja iranskih snaga i libanonske šiitske militantne grupe Hezbolah, ali i obavještajni centri, kao i kamp za trening.

Udari su trajali gotovo jedan sat i radilo se o najintezivnijem izraleskom napadu još od maja mjeseca. Prema tvrdnjama ove nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu, najmanje je 11 poginulih.

Izrael se u velikoj mjeri suzdržavao od javnog potvrđivanja vojnih operacija u susjednoj Siriji, kako bi izbjegao veće sudjelovanje u osmogodišnjem ratu.

Izrael je tek nedavno priznao da je izvršio na stotine napada na teritoriju Sirije u posljednjih nekoliko godina (Izraelske snage na Golanskoj visoravni)
Izrael je tek nedavno priznao da je izvršio na stotine napada na teritoriju Sirije u posljednjih nekoliko godina (Izraelske snage na Golanskoj visoravni)

Sirijska vojska, pak, objavila je da je Izrael izvršio intenzivne zračne napade u više navrata u ranim jutarnjim satima. Sirijske strana tvrdi da je njena zračna obrana uništila većinu raketa i prije nego što su pogodile svoje ciljeve, dok sirijski državni mediji objavljuju da je odbijen izraelski zračni napad u blizini međunarodne zračne luke južno od Damaska.

Tako državna televizija objavljuje je kako je Izrael ispalio šest raketa u blizini međunarodne zračne luke u Damasku, da ih je pet oboreno, a jedna preusmjerena na obližnje prazne poljoprivredne površine.

Izrael je tek nedavno priznao da je izvršio na stotine napada na teritoriju Sirije u posljednjih nekoliko godina. Ranije je tek upozoravao da se protivi stacioniranju iranske vojske u Siriji, te se suzdržavao od izravnih komentara kako se ne bi uvukao u rat u samoj Siriji.

Ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na ruski Nacionalni centar za obranu, izvjestila je da je kako je srušeno više od 30 izraelskih krstarećih raketa i navođenih bombi.

Moskva je također saopćila kako su četiri sirijska vojnika ubijena u incidentu i šest ozlijeđeno.

Rusija i Iran su sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu dali ključnu vojnu i diplomatsku podršku tokom osmogodišnjeg rata u kojem je ubijeno stotine tisuća ljudi, dok su raseljeni milijuni građana Sirije.

Izrael je obećao da će spriječiti Iran da se vojno učvrsti u Siriji, provodeći tamo stotine zračnih napada protiv iranskih ciljeva, i kao i onih koji pripadaju Hezbolahu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG