Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 'epidemija' rada na određeno vrijeme


Ilustrativna fotografija

Hrvatska je "šampion" rada na određeno vrijeme u Europskoj uniji (EU) - svaki četvrti zaposleni Hrvat radi prema tom pricipu.

Posljednji zvanični podaci pokazuju da je na osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme u Hrvatskoj zaposleno 372.758 radnika.

Taj sustav je najčešći i pri zapošljavanju mladih osoba, do 30 godina. Šezdeset posto njih ima ugovore na određeno vrijeme.

Devet od deset osoba koji su posredovanjem burze rada lani pronašli posao dobilo je ugovore na određeno.

Podaci pokazuju da je ugovore na neodređeno dobilo 16.000 zaposlenika, a 141.000 lica dobila je ugovor na određeno vrijeme, te da je u Hrvatskoj ovaj oblik zapošljavanja dva puta češći od prosjeka u EU i da se širi brže nego u drugim zemljama.

Hrvatska se sa udjelom radnika na određeno vrijeme od 25 posto gotovo izjednačila sa europskim "rekorderima" Poljskom i Španjolskom, u kojima na taj način radi 26 posto zaposlenih, piše zagrebački Večernji list, prenosi Srna.

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koji su posjetili Hrvatsku, preporučuju hrvatskim vlastima da zaposlenima koji rade na određeno osiguraju veći stepen sigurnosti pri zapošnjavanju, inače će oni napuštati zemlju u još većem broju.

XS
SM
MD
LG