Dostupni linkovi

NUNS i NDNV: Sramno afirmativno pisanje Politikinog zabavnika o Dimitriju Ljotiću


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su osudili, kako su naveli, afirmativno pisanje lista "Politikin zabavnik" o kvislingu i fašističkom ideologu Dimitriju Ljotiću koje predstavlja "najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmladjim čitaocima".

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019., "Politikin zabavnik" pod naslovom "Ko su bili ljotićevci" piše da se Dimitrije Ljotić "brinuo o redu u Srbiji", da je imao "jedinice visokog morala", da je "osuđivao pogrome Jevreja", da je dobar deo srpskih masona "spasao iz logora", ukazuju dva novinarska udruženja.

"Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog 'Politikinog zabavnika' koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori", naveli su NUNS i NDNV.

Oni su podsetili da je "Ilustrovana politika", list koji takođe izdaje Politika AD, nedavno publikovala „klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija“, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim je objavila i serijal "sramnih pamfleta" u kojima se aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović, saopšteno je iz NUNS-a i NDNV-a.

LSV: Osuda teksta o ljotićevcima

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je najoštrije osudila objavljivanje teksta u "Politikinom zabavniku", ocenjujući da je reč o pokušaju "pranja biografija" protagonista fašističkih ideja u Srbiji.

"Tragično je da je u nedeljniku, koji je uživao kultni status u pop kulturi bivše Jugoslavije, Dimitrije Ljotić predstavljen kao tragična figura, koja je osuđivala pogrome Jevreja i učinila sve da se u Srbiji očuva mir. Ljotić je, po autoru teksta, spašavao srpske masone iz nacističkih zatvora, a Srpski dobrovoljački odredi, koje je formirao, bili su sastavljeni od pripadnika ljudi 'visokog morala'", naveo je u saopštenju za javnost portparol LSV-a Aleksandar Marton.

I zrenjaninski antifašisti osuđuju pisanje Politikinog zabavnika

Udruženje antifašista Zrenjanina najoštrije je osudilo afirmativno pisanje "Politikinog zabavnika" o lideru srpskog fašističkog pokreta ZBOR iz Drugog svetskog rata Dimitriju Ljotiću.

"Za nevericu je da je u ovom renomiranom listu, koji već duže od osam decenija kupuju čitaoci svih generacija, izašao tekst koji obiluje hvalospevima o lideru srpskog fašističkog pokreta ZBOR Dimitriju Ljotiću", navodi se u saopštenju koje je potpisala Ankica Dostanić.

Ona je navela da u tekstu nema ni reči o kolaboraciji sa okupatorima, zločinima nad građanima Srbije, holokaustu, pokoljima Roma...

Dimitrije Ljotić bio je ministar pravde Kraljevine Jugoslavije, advokat i vođa pokreta ZBOR i saradnik nemačkih okupacionih vlasti za vreme okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG