Dostupni linkovi

Trump nudi 'kompromis' za okončanje zatvaranja vlade


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump obznanio je nove planove o meksičkom zidnom projektu kako bi pokušao okončati parcijalno zatvaranje vlasti u Sjedinjenim Državama koje je ušlo u petu sedmicu.

Jedan od njegovih "kompromisa" su "sanjari" (dreamers) - imigranti koji su ilegalno ušli u SAD kada su bili mladi. On i dalje želi 5,7 milijardi dolara za finansiranje zida na granici sa Meksikom.

Ali opozicione demokrate odbijaju da podrže taj plan koji nazivaju rasipanjem novca poreskih obveznika.

Zatvaranje vlade SAD-a je najduže u historiji Sjedinjenih Država i ostavilo je 800.000 federalnih radnika bez plate.

Govoreći iz Bijele kuće, Trump je ponudio dva kompromisa kako bi razbio ono što je nazvao "čepom" zatvaranja američke vlade.

Prvi se odnosi na oko 700.000 "sanjara", koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države sa svojim roditeljima.

"Sanjari" su trenutno zaštićeni od deportacije u okviru programa koji im omogućava da rade, ali ne i da dobiju državljanstvo. Trump pokušava da ukine taj program.

Trump je rekao da će produžiti zaštitu "sanjarima" na još tri godine, što će im omogućiti pristup radnim dozvolama.

On je takođe rekao da će nosiocima statusa privremene zaštite produžiti vize na još tri godine. Više od 300.000 ljudi iz zemalja pogođenih ratom ili katastrofama je dozvoljeno da žive i rade u SAD-u pod TPS-om, drugim sistemom kojem se Trump protivi.

Ali i prije nego što je održao svoj govor, demokrate su odbacile novi Trumpov "kompromis".

"Nažalost, početni izvještaji jasno pokazuju da je njegov prijedlog (Trumpov) kompilacija prethodno odbačenih inicijativa, od kojih je svaka neprihvatljiva i ukupno ne predstavljaju napore dobre vjere za vraćanje sigurnosti ljudskim životima", navela je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG