Dostupni linkovi

Dva crnogorska državljanina 'na stranim ratištima'


Irak
Irak

Dva državljanina Crne Gore nalaze se na stranim ratištima, a vratilo se deset lica od kojih su dva osuđena na zatvorske kazne, rekao je državni sekretar u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović (MUP).

Pejanović je rekao da su na strana ratišta otišle 23 punoljetne osobe iz Crne Gore te da je riječ o 18 muškaraca i pet žena sa troje djece.

On je naveo da država vodi računa o povratnicima i njihovom procesu rehabilitacije, resocijalizaciuje i reintagracije u društvo, saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

"Ne vodimo računa samo o njima već i o njihovim porodicama, kao i o onim porodicama koje su, nažalost, izgubile najdražeg na ratištu ili koji se u ovom trenutku smatra nestalim", naveo je Pejanović.

Prema njegovim riječima, velika je greška što se radikalizam i nasilni ekstremizam najčešće u laičkoj javnosti isključivo vežu za islam.

"To je velika greška. Imamo raznih vrsta ekstremizama. Mi ovdje govorimo generalno o radikalizaciji, bez namjere da stigmatizujemo ili apostrofiramo bilo koju religijsku, etničku ili vjersku organizaciju", rekao je Pejanović.

Kada je riječ o radikalizmu i nasilnom ekstremizmu koji vode terorizmu, Pejanović je ocijenio da građani Crne Gore žive u bezbjednom okruženju.

Prema riječima Pejanovića, u Crnoj Gori problem radikalizma i nasilnog ekstremizma nije izražen ali se mora raditi na prevenciji tih pojava.

Ispovijest bivšeg ekstremiste: Pogrešna ideologija je ključni faktor
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

XS
SM
MD
LG