Dostupni linkovi

Od gripe u Hrvatskoj zaraženo 8.500 ljudi, devetero umrlo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Hrvatskoj ove godine od gripe je umrlo devetero ljudi, a zaraženo je skoro 8.500 građana, izjavio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

On je konferenciji za novinare u Zagrebu istakao da je najveći intenzitet epidemije gripe u Velikoj Britaniji, a Hrvatska je na trećem mjestu u Europi.

"Ove godine imamo prijavljeno devet smrtnih slučajeva, od toga tri u Zagrebu, dvoje u Krapini, jedan u Splitu i jedan u Sisku. U ovom trenutku ne možemo govoriti o zaključnim brojkama. Najveći intenzitet je bio u Dubrovačkoj županiji, ali sad je u Zagrebu i Slavonskom Brodu", rekao je Capak.

On kaže da je sve pod kontrolom te da se očekuje da će intenzitet gripe uskoro početi opadati.

Na konferenciji za novinare je istaknuto da trenutno u Hrvatskoj ima još samo 300 doza vakcine, ali je naručeno još, kao i da se ne radi o svinjskoj gripi, nego o tipu H1N1, prenijeli su hrvatski mediji.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je epidemija gripe došla do vrhunca.

"Molimo sve građane da se što manje kreću i dobro bi bilo izbjegavati zatvorene prostore s puno ljudi. U Zagrebu je sada bio valas, gdje je povećani broj ljudi na respiratoru", rekao je Kujundžić.

XS
SM
MD
LG