Dostupni linkovi

Ulazak Srbije u EU podržava 55 posto građana


Zastava EU ispred vladine zgrade u Srbiji
Zastava EU ispred vladine zgrade u Srbiji

Prema istraživanju koje svaki šest mjeseci sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Srbije, podršku za ulazak Srbije u EU dalo bi 55 posto građana ove zemlje.

U istraživanju koje je rađeno prema standardu Eurobarometra,kako prenosi Beta, stoji da ukoliko bi bio održan referendum sa pitanjem: "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU" polovina ispitanih građana bi bila za ulazak u EU, dok bi 25 posto bilo protiv, a 10 posto građana ne bi glasalo ili ne bi znalo šta da odgovori.

Ukupno 1.050 ispitanika učestvovalo je u istraživanju.

Pored ulaska u EU, građanima je postavljeno pitanje o potrebi reformi, za koje 75 posto građana smatra da bi ih trebalo provoditi nezavisno od evropskih integracija. Po pitanju Kosova, 64 posto ispitanika, kako prenosi Beta, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo riješavati neovisno od toga da li to traži EU.

Istraživanje je dalje pokazalo da pozitivne asocijacije na Evropsku uniju imaju trend rasta, sa 49 posto građana koji pojam EU povezuju sa bolom budućnošću za mlade, boljim životom, višim standardom.

XS
SM
MD
LG