Dostupni linkovi

Pelosi otkazala put u Afganistan


Nancy Pelosi tokom novinarske konferencije,
Nancy Pelosi tokom novinarske konferencije,

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, otkazala je put komercijalnim letom u Afganistan gdje je planirala da posjeti američke trupe. Pelosi je rekla da je predsjednik Donald Trump izazvao sigurnosni rizik jer je pričao o njenom putovanju.

Ranije ove sedmice Pelosi je tražila od Trumpa da odgodi svoj govor o stanju nacije u Kongresu koji je planiran za 29. januar, citirajući da zbog privremene blokade može doći do sigurnosnih problema, jer su Domovinska sigurnost i druge agencije bez sredstava i bez dovoljnog broja ljudi.

Odgovor od Trumpa stigao je u formi otkazivanja vojnog aviona kojim su Pelosi i delegacija trebali da putuju u Afganistan. Trump je predložio da putuje komercijalnim letom umjesto toga. Pored toga, Trump je planiranu posjetu nazvao "događajem za javnost" iako je i sam imao slične posjete, te je rekao da bi najbolje bilo kada bi Pelosi ostala u Washingtonu kako bi pregovarala ponovno otvaranje vlade.


Glasnogovornik Drew Hammil rekao je da su Pelosi i ostali zastupnici koji su trebali da putuju s njom, bili spremni da idu komercijalnim letom, alo da su morali otkazati nakon što ih je State Department upozorio da bi publicitet posjete"značajno povećao opasnost delegaciji, ali i trupama kao i drugim zvaničnicima koji su trebali biti dio ove posjete."

Iz Bijele kuće su rekli da nisu objavili ništa vezano za put što bi moglo izazvati sigurnosni rizik.

XS
SM
MD
LG