Dostupni linkovi

EU odbija pregovare sa SAD o poljoprivredi


Evropska komisija objavila je danas plan za pregovore o trgovinskom sporazumu sa SAD, ponavljajući kategorično odbijanje da u njega uključi poljoprivredu što Vašington želi.

U predlogu o mandatu za pregovore EU navodi se da će pregovori biti strogo usmereni ka uklanjaju carina na industrijske proizvode, isključujući poljoprivredne proizvode.

"Ovo nije tradicionalni sporazum o slobodnoj trgovini. Radi se o ograničenom ali važnom predlogu o carinama na industrijske proizvode", rekla je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem na konferenciji za novinare u Briselu.

Objavljivanje ovog plana je važna faza da se izbegne rat carinama dva bloka.

Evropska komisija odgovorna je za trgovinske pregovore za sve zemlje EU. Međutim predlog koji je danas iznet treba da odobri 28 zemalja članica Unije pre nego što počnu pregovori.

EU i SAD mesecima se trude da usaglase konkretne mere na osnovu načelnog trgovinskog dogovora koji su krajem jula postigli američki predsednik Donald Tramp i šef Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Na tom sastanku uklonjena je Trampova pretnja o povećanju carina na evropske automobile koji se prodaju u SAD.

Malmstrem je takođe rekla da se priprema spisak američkih proizvoda na koje će biti primenjene kaznene carine ukoliko administracija predsednika SAD Donalda trampa sprovede svoju pretnju o nametanju carina na uvoz evropskih automobila.

EU i SAD su pregovarale o sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu (TTIP) za vreme administracije Baraka Obame, ali koji nije sklopljen, između ostalog i zbog masovnih protesta na starom kontinentu.

XS
SM
MD
LG